24 Март 2019неделя01:47 ч.

Позиция

Един швед във "втора Европа"

Имаме събирач на дългове, диктатор и рекетьор, но не и държава, на която да разчитаме

/ брой: 191

автор:Ина Михайлова

visibility 2851

Новина от последната минута! Световните престъпни босове единодушно решиха за в бъдеще да ги съдят в България. Хем щели да ги осъдят да платят глоба, равна на джобните им пари, хем нямало и да я платят. Вицове от този род вече носят славата ни по света заради присъдата на шведа-ритач Ралф. Не искам и да възпроизведа фамилията му. След това лято ни е все тая как ще се казва следващият бияч.
Този вече го няма. Излетя със самолет за Швеция. Без да плати мижавите за него има-няма 5000 лв. Сигурно е в рамките на закона, както компетентно обясняват адвокати, правозащитници и пр., позоваващи се на практиката и на буквата на закона. Пак те ни убеждават, че нямало как да сравняваме "състава на извършеното деяние" от шведа на Слънчака и от българина, ритнал жена в гръб в метрото в Берлин. Няма как, вярно е. Единият си тръгна от територията ни, без да плати, а другият ще научи що е държава в немския затвор. Единият ще повтори "състава", другият няма и да помисли за него. Има ли кой да оспори, че тук няма държава, която

да защити жертвите на такива като Ралф

Сега нека дръпнем чертата не според алинеи и закони, а по човешки. Ритачът Ралф изкара цял сезон под следствие на Слънчев бряг в апартамент. Съдът го осъди на 4500 лв., дори не му даде максимума по този член и алинея - 5000 лв. За ритнатата камериерка още не е отсъдено обезщетение. Тя ще чака. Дотогава ще ходи по телевизии, за да плаче в ефир и да обяснява колко унизена е. Междувременно шведът си замина. Без да плати. Докато Ралф лежеше в хотел в Слънчака, Благой Рагин даде съвет да внимаваме "да не обидим скандинавските туристи". Е, това ни засегна. Поискахме оставката му и той я даде. Ние наистина не обидихме шведските туристи. Йезуитски прокуратурата и съдът направиха точно това, което Рагин се осмели да препоръча на глас. Сега остава той да бъде реабилитиран под някаква форма и възстановен като пръв спасител на туристическия бизнес.
А шведът Ралф дори на летището остана на висотата на наглия за нас, европейците "втора ръка", жизнен стандарт. Получил бил присъда, каквато за подобно деяние щял да получи и в Швеция. Щял да плати, като се прибере, щото тук нямал пари. Е, през юни казваше, че има 30 хиляди... Сега явно е преизчислил имането си. Ще плаща от Швеция. Нали не мислите, че там щеше да получи такава присъда? Поне пет пъти по толкова щеше да плати. В добавка с още нещо, подходящо за социално справедливото шведско общество. Деянието му едва ли щеше да бъде квалифицирано като лека телесна повреда. Да си спомняте как реагираха самите шведи в социалните мрежи след постъпката на Ралф? Побесняха, пожелаха да бъде вързан на дърво, изнасилен с бухалка и изгорен с бензинова горелка.
На тези, които вярват в добродетелните качества на шведа - да е светла вярата им! Оптимисти са. Българската държава със зор събира глобите от българските граждани, сега ще бори шведските през девет планини в десетата. Ако и там Ралф не се окаже с някой нагъл адвокат, който набързо да обясни как според шведските норми клиентът му вече е изстрадал стореното. Както го обясни българският му адвокат срещу хонорар, който сигурно надхвърля присъдата на Ралф. Така впрочем рече и ритачът за довиждане.
Случаят с Ралф е симптоматичен, вече едва ли е необходимо да убеждаваме и най-упоритите оптимисти, че вече нямаме държава. Имаме събирач на дългове, диктатор, рекетьор, но не и държава, на която да разчитаме. Или

поне да не се срамуваме от нея

Колкото се срамува ритната от Ралф жена. За пореден ден тя се чуди как да се свие, за да не се срамува от своята България. Не от това, че работи като камериерка, а че е отритната от собствената си държава. Диана Петкова трудно може да бъде убедена, че в съдебната система у нас няма корупция. Че присъдата на Ралф е адекватна. Към всичко трябва да добавим и медийното унижение, на което бе подложена.
Телевизиите си подмятат в последните дни две жени, за да обяснят на унижения народ, че може да му се случи и по-лошо. Едната плаче от здравната система, оставила съпруга й да си отиде от този свят, а другата - от съдебната, зарязала я без справедливост. Медиите дъвчат страданието на две жени, задавайки им въпроси, които трябва да бъдат отправени към други. Защо вместо камериерката Петкова журналистите не питат главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Цецка Цачева, съдийката от Несебър Йорданка Майска-Иванова, прокурорката Радост Бошнакова кой наръфа гнилата ябълка?

*    *    *

Впрочем, решението на съда за Ралф подлежи на обжалване и протест. Може да се нагледаме на още. Защо не? На тази територия всичко е позволено. Разбра го и шведът Ралф. Знаят го онези, които се смилиха над "абсолютната липса на човешко отношение" (по думите на съдия Иванова) и се опияниха от "чистото съдебно минало" (по думите на прокурор Бошнакова) на поредния чужденец, оказал се по-мил на държавата от собствените й граждани. Да не се чудим, че искат да ни отбият на "втора скорост" в Европа. Цяло чудо е, че все още не са казали, че живеем във "втора Европа".

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56