16 Септември 2019понеделник16:20 ч.

Родители сезираха Цацаров за злоупотреби с пари в настоятелството на СМГ

След скандалите и уволнението на директора Антони Стоянов започват да излизат факти, подсказващи, че е бил прав

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 1301

Родители на ученици от Софийската математическа гимназия са внесли вчера сигнал за злоупотреби с пари в училищното настоятелство на СМГ до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийската градска прокуратура. Сигналът е подписан от баща на ученик и е подкрепен от още 12 родители, съобщи сайтът offnews.  
Опасенията на родителите се появили, когато разбрали, че парите, които те са платили за хотела и таксите за участие на децата им в математическо състезание в Созопол, са били отчетени с хотелска фактура, която след това е осребрена отново с пари от настоятелството.
Оказва се, че всеки път при състезания родителите плащат на ръка на ръководителя на отбора (в случая по 273 лв. при участие на около 100 ученици от СМГ), без да получават документ. Този път обаче родителите разбрали, че срещу сумата е издадена фактура на името на настоятелството и тя после е осребрена от неговия бюджет, който се събира от таксите за съботно-неделни курсове (ок. 1 млн. лв. годишно) и от дарения. Според авторите на сигнала това може да се е случвало и при други състезания извън София, които не са едно и две всяка година. Те се опасяват, и че сумите във фактурите са завишени спрямо реалните разходи.   
Конкретното състезание, за което става дума, е 7-дневен "Международен фестивал на младите математици", който се провежда в Созопол всяка година, се казва в сигнала, цитиран от offnews. Всеки родител заплаща изцяло нощувките и пълен пансион за детето си. Парите се събират от учителите (ръководители на отборите) преди тръгване на групите и настаняването се заплаща на място в хотел "Спартак" в гр. Созопол - собственост на ЕТ "Чакъров - Тодор Чакъров".
В продължение на няколко години (2013, 2014, 2015 и 2016) за хотелско настаняване на децата от собственика на хотел "Спартак" в Созопол са издавани фактури с получател регистрираното като сдружение училищно настоятелство на СМГ, които впоследствие са осребрявани от касата на настоятелството, въпреки че всичко е платено изцяло от родителите. Родителите подозират незаконно лично облагодетелстване на стойност около 7500 лева годишно, или около 30 000 лева за посочения период.
На искането на родителите настоятелството да им предостави копия от фактурите от хотела Съветът на настоятелите до момента не е отговорил. Затова родителите молят разследващите органи да изискат и проверят въпросните фактури и настояват да бъде извършена проверка на счетоводството на настоятелството, за да бъде установено има ли данни за извършени злоупотреби.
Цялото лято тази година премина в скандали около СМГ, като една от причините бе, че директорът Антони Стоянов е уволнил учителката Петя Тодорова за неправомерно класиране на децата в състезанието "Европейско кенгуру, която пък се оказа и член на настоятелството. Както стана ясно в ресорната комисия в НС, Стоянов от години е сезирал МОН, че парите от състезания се събират незаконно и се разпределят от настоятелството на СМГ, вместо да постъпват в касата на училището. МОН не е взело мерки, но в крайна сметка сега през септември бе уволнен Стоянов, а Тодорова е върната на работа.

Шефът на БНР: Няма проблеми, няма цензура

автор:Дума

visibility 3

КНСБ иска дебат за правата на журналистите

автор:Дума

visibility 20

Скандалът в БНР е саботаж срещу кабинета

автор:Дума

visibility 38

Сбогом, Павка!

автор:Дума

visibility 153

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 177

Петролът скочи рекордно

автор:Дума

visibility 82

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 298

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 398

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 178

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ