24 Септември 2020четвъртък18:49 ч.

Родители сезираха Цацаров за злоупотреби с пари в настоятелството на СМГ

След скандалите и уволнението на директора Антони Стоянов започват да излизат факти, подсказващи, че е бил прав

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 1453

Родители на ученици от Софийската математическа гимназия са внесли вчера сигнал за злоупотреби с пари в училищното настоятелство на СМГ до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийската градска прокуратура. Сигналът е подписан от баща на ученик и е подкрепен от още 12 родители, съобщи сайтът offnews.  
Опасенията на родителите се появили, когато разбрали, че парите, които те са платили за хотела и таксите за участие на децата им в математическо състезание в Созопол, са били отчетени с хотелска фактура, която след това е осребрена отново с пари от настоятелството.
Оказва се, че всеки път при състезания родителите плащат на ръка на ръководителя на отбора (в случая по 273 лв. при участие на около 100 ученици от СМГ), без да получават документ. Този път обаче родителите разбрали, че срещу сумата е издадена фактура на името на настоятелството и тя после е осребрена от неговия бюджет, който се събира от таксите за съботно-неделни курсове (ок. 1 млн. лв. годишно) и от дарения. Според авторите на сигнала това може да се е случвало и при други състезания извън София, които не са едно и две всяка година. Те се опасяват, и че сумите във фактурите са завишени спрямо реалните разходи.   
Конкретното състезание, за което става дума, е 7-дневен "Международен фестивал на младите математици", който се провежда в Созопол всяка година, се казва в сигнала, цитиран от offnews. Всеки родител заплаща изцяло нощувките и пълен пансион за детето си. Парите се събират от учителите (ръководители на отборите) преди тръгване на групите и настаняването се заплаща на място в хотел "Спартак" в гр. Созопол - собственост на ЕТ "Чакъров - Тодор Чакъров".
В продължение на няколко години (2013, 2014, 2015 и 2016) за хотелско настаняване на децата от собственика на хотел "Спартак" в Созопол са издавани фактури с получател регистрираното като сдружение училищно настоятелство на СМГ, които впоследствие са осребрявани от касата на настоятелството, въпреки че всичко е платено изцяло от родителите. Родителите подозират незаконно лично облагодетелстване на стойност около 7500 лева годишно, или около 30 000 лева за посочения период.
На искането на родителите настоятелството да им предостави копия от фактурите от хотела Съветът на настоятелите до момента не е отговорил. Затова родителите молят разследващите органи да изискат и проверят въпросните фактури и настояват да бъде извършена проверка на счетоводството на настоятелството, за да бъде установено има ли данни за извършени злоупотреби.
Цялото лято тази година премина в скандали около СМГ, като една от причините бе, че директорът Антони Стоянов е уволнил учителката Петя Тодорова за неправомерно класиране на децата в състезанието "Европейско кенгуру, която пък се оказа и член на настоятелството. Както стана ясно в ресорната комисия в НС, Стоянов от години е сезирал МОН, че парите от състезания се събират незаконно и се разпределят от настоятелството на СМГ, вместо да постъпват в касата на училището. МОН не е взело мерки, но в крайна сметка сега през септември бе уволнен Стоянов, а Тодорова е върната на работа.

Намериха изчезналия Мехмед

автор:Дума

visibility 52

В Благоевград ще избират нов кмет

автор:Дума

visibility 98

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 137

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 219

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 456

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 326

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 290

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ