19 Март 2019вторник17:59 ч.

Танц напред - назад

/ брой: 178

автор:Ева Костова

visibility 786

"Да сме благодарни на ЕС, че немалка част от нашите цигани работят там. Когато се върнат, те имат вече трудови навици и са направили крачка по посока на цивилизацията". Туй изрече вицепремиерът Валери Симеонов вчера. И категорично заключи с бодряческото: проблемът с циганския етнос е решим, трябва да има нужната политическа нагласа и готовност.
На кой ЕС благодари този човек? България не е ли в ЕС? ЕС някъде другаде ли е? Ние някъде другаде ли плащаме своя дял за членството? Тя, България, си е там, но Валери Симеонов сигурно не е разбрал, докато е бил по курортите да въвежда ред. Че то много станаха становете, на които тъче неуморно.
Колкото до интеграцията на ромите и решаването на проблема с този етнос, досега се изговориха реки от нищо незначещи думи, обещания, идеи. Има и мастита национална стратегия чак до 2020 г., план за действие покрай нея, има и Национална ромска платформа, пари от ЕС за интеграцията и куп организации, които вятър ги вее на бял кон. А хора като господин Симеонов бързо забравиха, че той самият нарече циганите "озверели човекоподобни", даже предложи изпращането им в "изолирани селища, които да бъдат превърнати в туристическа атракция". А подобни думи от един държавник може да доведат най-малкото до съответната реакция на озлобление и ненавист от другата страна. И това изобщо не е "политическа нагласа и готовност", дето според Симеонов трябва да я има. Защото, колкото и НСИ да крие броя на циганите в България, истината е че той нараства - те се увеличават 2 пъти на всеки 20 години. През 1934 г. са 80 000, а сега - 1,5 млн. души. Изчезват други... Значи няма вече накъде. Дори и да се върнат с трудови навици ромите от чужбина, крачката им към цивилизацията бързо ще се стопи. Какво ще им предложите тук? Какво ще им обещаете? Светло минало, може би...  

 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53