26 Март 2019вторник13:19 ч.

Панорама

Приз

Победителите в "Заедно в XXI век" посетиха Москва

Учениците представиха своите проекти в руската столица и разгледаха забележителностите на красивия град

/ брой: 176

автор:Боян Бойчев

visibility 908

Със сигурност заелите първо място в различните категории на Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век" на Фондация "Устойчиво развитие за България" ще запомнят 2017 година. Преди броени дни те се завърнаха от едноседмичното си посещение в Москва. Това е голямата награда, която ежегодно се осигурява за 10-имата победители в различните категории на конкурса от фондацията с председател Станка Шопова. Тази година екскурзията се реализира и с подкрепата на Фонд "Русский мир". А освен предметните награди, отличените с второ място участници от България и от чужбина бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".
В конкурса тази година участваха над 1000 деца от различни държави със свои стихове, есета, рисунки, реферати, мултимедийни презентации на български и на руски език по темите "140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) - началото на войната" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - битката за Москва и Сталинградската битка".
В Москва учениците имаха изключително богата и наситена програма. Бъдещите седмокласници Христо Михайлов от СУ "Св. Паисий Хилендарски" в Хасково, Селиман Селиманов от ОУ "Христо Ботев" в с. Аврен, Луко Гарноев от ОУ "20 април" в Панагюрище, Рада Колева от ЧСУ "Юрий Гагарин" в "Камчия" и дванадесетокласниците Мартин Величков от 133 СУ "А.С. Пушкин" в София, Стиляна  Аврамова от СУ "Петко Славейков" в Кърджали, Преслава Градева от СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" в Русе, Десислава Георгиева от II СУ "Проф. Н.Маринов" в Търговище, Вилеслава Георгиева от ЕГ "Д-р Петър Берон" и Общински детски комплекс в Кюстендил и Мариан Огнянов от ГПЧЕ "Иван Вазов", Смолян, представиха страната ни достойно, научиха много, но и бяха пленени от красотата на руската столица. По време на едноседмичния си престой те посетиха множеството забележителности на многомилионния град. Децата разгледаха Кремъл с неговите дворци, църкви и червената стена, снимаха се пред "Цар Топ" и "Цар Камбана", пред паметника на героите при Плевен, пред паметника на Кирил и Методий, бяха на фестивала на Спаската кула на Червения площад, запалиха свещичка в патриаршеския храм "Христос Спасител", видяха оригиналните записки на Юрий Гагарин и истинските кучета-космонавти Белка и Стрелка в Музея на космонавтиката в историческия парк ВДНХ, разгледаха Дарвиновия музей - един от най-големите природонаучни музеи в света, създаден през 1907 г., возиха се на кораб по река Москва, бяха на шоу с косатки, делфини, тюлени и моржове в уникалния "Москвариум". Едни от най-впечатляващите им срещи с изкуството бяха в градините и двореца Царицино и, разбира се, в Третяковската галерия.
Групата бе приета от посланика на България в Русия Бойко Коцев в сградата на посолството. Победителите представиха себе си, училищата си и своите проекти, с които са спечелили конкурса. Учениците разказаха и за инициативата "Белите гълъби на мирното детство", която лети към различните държави и континенти, а тази година достигна до Двореца на нациите в Женева, където е главната квартира на ООН за Европа, и дори до Международната космическа станция. От своя страна посланик Коцев поговори с децата за отношенията между България и Русия и разказа интересни исторически факти от Руско-турската освободителна война.
    В Музея на Победата отличените български ученици се срещнаха и с ветерана контраадмирал Кир Георгиевич Лемзенко - зам.-председател на Съюза на приятелите на България в Русия.
Екскурзията обогати знанията на децата за руската история и култура. Те се убедиха в истинността на историческите факти, често премълчавани в учебниците. Богатството на руския език ги въодушеви да продължат да учат руски език. А големите ученици се завърнаха с желанието да продължат образованието си в руски висши учебни заведения. Общуването с хора от Русия и личните им впечатления и контакти обогатиха тяхната душевност, тяхното разбиране за славянския свят и култура, за близостта между България и Русия, между българския и руския народ.
Фондация "Устойчиво развитие за България" е основният организатор на Международен ученически конкурс "Заедно в XXI век", който се провежда ежегодно от 12 години под патронажа на посолството на Руската Федерация в България. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците.
За следващата учебна година темите на конкурса ще бъдат: "140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) - освобождението и възстановяването на българската държава" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - Победата при Сталинград (февруари 1943 г.) и Курската битка".


 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58