21 Ноември 2018сряда11:07 ч.

Провинциален здравпункт

/ брой: 168

автор:Мая Йовановска

visibility 695

Десет години след влизането ни в ЕС различни институции и контролни органи в държавата продължават да функционират като здравпункт в заспала провинция. Който само и единствено при възникването на някакъв остър проблем е в състояние да се поразбуди. И всичко е гасене на пожар, бягане на заклана кокошка, след дъжд качулка... А резултатите нерядко са предизвестено калпави.
Преди повече от месец - на 20 юли, Белгия информира, че от Холандия са получени яйца с опасния за човешкото здраве фипронил. И въпреки че у нас първото официално административно информиране от ЕС дойде през втората половина на август, новинарските емисии гърмяха достатъчно дълго по случая. Преди повече от седмица агроминистерството бе принудено да обяви, че партида яйчен прах с опасния инсектицид е получена и в България. Макар че няколко дни по-рано от същото това отговорно ведомство уверяваха потребителите, че у нас замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти няма. Минаха още няколко дни и в петък миналата седмица БАБХ съобщи, че около 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти са изтеглени от българския пазар, защото при производството им е използван яйчен прах, замърсен с фипронил. Вариетето продължи вчера, когато от същия този контролен орган - БАБХ, обявиха, че започват масирани проверки в птицефермите. Почти по всички телевизионни канали експерти от агенцията каканижеха и демонстрираха колко много работят. Едни казваха - сега ще проверяваме, други викаха: яйца с фипронил няма, проверено е. И така напълно объркаха българските потребители има ли у нас от опасния фипронил.
Питаме защо обаче трябваше страната ни да получи официално уведомление, за да тръгнат контролните органи на проверка? Нали на тях това по принцип им е работа, а? Необходимо ли е нещо да пламне, за да се размърдат? И нали затова получават заплати?
В началото на август стана известно, че опасната африканска чума по свинете вече е в Румъния. И макар, че с румънците ни дели Дунав, експерти се опасяват, че тя може стигне и до нас. Някои дори твърдят, че въпросът не е дали, а кога тя ще "цъфне" на наша територия. Болестта е пагубна най-вече за домашните прасета. Дано това не се случи, но пътищата за зараза са много. Например след разходка в природата може да го пренесем вкъщи. Болестта можела да дойде и с хранителни продукти или замърсени фуражи от чужбина. А борбата с това заболяване е трудна. И дано пък не стане "след дъжд качулка".


 

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 114

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 196

/ брой: 226