19 Декември 2018сряда08:50 ч.

Репортаж

Раят на родопския кристал

Празника на града и Деня на миньора отбелязаха в Мадан

/ брой: 167

автор:Ина Михайлова

visibility 2755

По традиция от най-ново време последните петък, събота и неделя на август в сърцето на Родопите празнува Мадан. Местните хора отбелязват не само празника на града, но и Деня на миньора. От целия културен календар това са най-тачените дни, защото мало и голямо - не само от цяла България, но вече и от пет континента - става част от веселието. Не една и две са съдбите, предопределени от миньорския град. Хиляди са дали много от себе си, за да може днес славата на Мадан и на "ГОРУБСО" да се носи по света.
В края на август мнозина идват в своя град не заради помпозността на празника, а заради спомените и славните дни. Тъмнеещите прозорци светват, беседките пред някогашните миньорски общежития оживяват, а площадът на града се изпълва с хора, дошли от близо и далеч, за да се видят с приятели и да се докоснат отново до магията на родопските кристали.
Богатството на земните недра, дало поминък на местното население от векове, разработено от немски, съветски и български специалисти в по-ново време, днес търси нови хоризонти. За първи път т.г. в Мадан се организира Фестивал на родопския кристал. Сбирките на два музея и няколко частни колекционери са обещаващо начало. Младежи от три държави - доброволци от Македония, Испания и Турция, участват в инициативата по проект "Изкуството - мост между различията". Два месеца доброволците от чужбина са част от живота на Мадан - организират вечери на националните култури, пеят, танцуват и общуват с български младежи. Целта на проекта, който се финансира по "Еразъм плюс", е чрез изкуство и творчески занимания да се разширят възможностите за социализация на млади хора със специални потребности. В основата на инициативата са две момичета от Мадан - Сузи и Сиси Георгиеви. Според тях и приятелите им подобни идеи са първа стъпка за преодоляване на младежката безработица в минния район.
Една от целите на фестивала е минералите и кристалите, добивани от рудниците в региона, да станат легален бизнес за местните, възможност за работа за млади хора със здравословни проблеми, както и да дадат потенциал за развитие на туризма. Това е една от целите и на създаденото сдружение "Деца със специални потребности", организатор на фестивала със съдействието на общината и "ГОРУБСО".
Маданчани отдавна са открили богатствата на земните недра, но липсата на достатъчно реклама все още не е превърнала района в привлекателна туристическа дестинация. Уникалната Кристална зала, в която са събрани част от откритите в района на Мадан минерали, вече е част от туристическите маршрути. Наскоро в града отвори врати и специализиран магазин за продажба на минерали и кристали.
Защо градчето ни да не се превърне във френския Сент-Мари-о-Мин, надяват се местните хора. В Сент-Мари маданчани отишли преди два месеца на международно изложение за минерали и скъпоценни камъни и видели на място какво може да се направи и тук, в сърцето на Родопите. Минералите, които занесли във Франция, били посрещнати с възторг и веднага намерили купувачи. И ние имаме уникални неща, можем не само да организираме подобни изложения и да привличаме туристи, но и да превърнем част от старите минни галерии и участъци в туристически атракции, мечтаят колекционери в родопския град. Френското селище е малко, мащабите му са почти колкото на Мадан, минните дейности там са приключили, но хората са намерили възможност да поддържат славата на града си и от пет години организират изложения, споделят видяното маданчани.
Надеждите им за бъдещето няма как да не са свързани с мините и рудодобива. Преди пет години на празника имаше недоволство и освирквания, припомнят си хората. Със свити сърца в мислите им са дните на протести, стачки, блокиране на пътища. Дните, в които нямаше заплати, а миньорският празник се посрещаше на нож. Нямаше пари и за дрехи на децата за първия учебен ден, припомнят си местните. Сега не е така. На празника душите на миньорите са радостни.
А и собствениците на "ГОРУБСО" отчитат първата успешна петилетка от началото на Прехода. Предприятието, славна рожба на българо-съветската дружба, е в частни ръце и след тежките години на стагнация отчита двуцифрен ръст на производството и на работната ръка. Има хляб в мините, ще има сигурност за хората, обещаха официално на празника шефовете на минното предприятие. И ако жените в района разчитат на множеството шивашки фирми, в които възнагражденията са символични на фона на европейските стандарти, то за мъжете основният източник на доходи са рудниците. Има достатъчно работа, има и какво още да се желае като условия на труд и доходи, споделят на празника миньорите. Доволни са, че заплатите се изплащат ритмично в последните години, има и премии. Собствениците на "ГОРУБСО" споделят планове за нови концесии и проучвателни дейности, но в Мадан не крият притесненията си, че специалистите не достигат. В някогашния минен техникум, днес Професионална гимназия, отново се обръщат към минните специалности, но паралелки трудно се формират, няма деца, споделят учителите. А бяха години, когато в Техникума по минна промишленост се обучаваха по 700 ученици. Тези времена няма да се върнат, но е добре, че бизнесът търси начин да работи с училището, за да си осигури кадри за производството, коментират маданчани.
В родопския град дори не искат да си спомнят за тревожните дни и месеци, в които закриването на местната болница беше напълно възможно. За тазгодишния празник обаче радостните новини са повече от желани. Открити бяха ремонтирани и модерно обзаведени детско и гинекологично отделение, обновен е операционният блок. В последните години бе подменена покривната конструкция на лечебното заведение, направена е изолация на всички фасадни стени, сменена е старата дограма. Болницата ще я има, а бизнесът в града откри какво е това социална чувствителност, не крият радостта си представителите на местната власт. Те отчитат успехи с асфалтирани пътища, нови детски площадки, ремонтирани сгради, одобрен проект и финансиране от 1 млн. лв. за градския площад, сградата на общинската администрация и културния дом. Местната власт акцентира на асфалта, но има други неща, които ни тревожат, отбелязват и на празника маданчани, отдали младост и здраве, за да бъде изграден този град. Думите им се прекъсват от мощните уредби на джамията, а те поклащат глава. И добавят, че разделението се усеща в общината и на други места, което не спира да ги притеснява, независимо от красивите думи за единение и разбирателство.
Тази година в Мадан посрещат празника на града и Деня на миньора с още една хубава новина - откритата тук наскоро минерална вода е уникална и лекува, твърдят миньори. Маданчани се надяват, че и тази нова възможност ще даде бъдеще на града, стига да се управлява разумно и в интерес на хората. Според хидрогеоложкия екип, извършил проучването, водата е много добра, с неголяма минерализация. Взетите проби за изследвания ще покажат какви са количествата и за какви цели може да се използва и това природно богатство, с което са ощастливени жителите на Мадан. А те заслужават всеки дар на природата, защото Родопа планина ги е откърмила с трудолюбие, постоянство, любов и търпение. Всички, така нужни днес, ще помогнат на маданчани да превърнат своя малък миньорски град в рая на родопските кристали.


Под звука на каба гайдите в Мадан отбелязаха празника на града и Деня на миньораФестивалът на родопския кристал привлече малки и големи. Представените минерали и кристали впечатлиха гостите на града, а изработените от децата с увреждания сувенири и картини зарадваха маданчани


По традиция миньорите почетоха паметта на първия главен инженер на "ГОРУБСО" Ангел Янакиев, на загиналите си колеги и на Клавдия Митрофановна-Дроздева. Преди 70 години Клавдия Митрофановна пристига по собствено желание в състава на българо-съветска геоложка експедиция, за да участва в проучване на оловно-цинковите залежи в Маданския минен басейн. При една от командировките си в района катастрофира и загива на място. Била е само на 25 години


В Градската библиотеката "Антон Страшимиров" официално бяха наградени творците, участвали със свои произведения в литературния конкурс "Мадан - кътче от рая", който се организира за девета поредна година. За празника на града се проведе и маратон под наслов "Учим, работим и спортуваме"


Празникът оживи градските улици и площада
Снимки АВТОРКАТА

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246