24 Април 2019сряда08:03 ч.

Защо ги ручахте жабетата?

/ брой: 158

автор:Мая Йовановска

visibility 885

Циркът с тол системата за платено преминаване по магистралите на тежките автомобили е пълен. Решението за изграждането на системата от частна фирма беше взето още при втория кабинет на Бойко Борисов през 2015 г. И поръчката бе пусната. При това неясно защо бързо, на педал. Но близо 2 години по-късно пътната агенция така и не успява да доведе поръчка докрай, защото тя постоянно е атакувана с обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията. Досега са образувани над 10 производства по жалби срещу актове, действия, бездействия на възложителя АПИ.
Впрочем при едно от възобновяванията на поръчката в началото на тази година президентът Румен Радев напомни, че самият премиер Бойко Борисов в края на декември нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. Той заяви, че по поръчки ще се работи само ако не са "неизбежни" и заръча те задължително да се консултират с екипа на президента. Та, нито това беше консултирано с него, нито беше неизбежно. Абе, властта пак бързаше. При не едно поредно пускане на поръчката пък беше даван изключително кратък срок за кандидатстване от само 24 часа. Нескончаема сага...
Сега изглежда, че тази сага е на път да бъде прекъсната. Преди няколко дни Борисов заяви, че ако до понеделник - 14 август, търгът не тръгне, държавата сама ще изгражда системата. В началото на годината от БСП заявиха, че държавният интерес предполага тази система да бъде изградена от държавата. Но като знаем какви интереси управляват държавата чрез Борисов, едва ли това се прави в обществен интерес.
Иначе досега случките около тол системата винаги се случваха или на Нова година или през летните отпуски, или на последното правителствено заседание... Вчера обаче шефът на пътната агенция Дончо Атанасов обяви, че АПИ сама щяла да внедри съоръженията за платено преминаване на камионите по пътищата. Започвало и изграждането на държавно предприятие за въвеждането й и това даже щяла да е първата система, която ще се самофинансира, без да разчита на държавния бюджет. Е, че защо ги ручахте жабетата близо две години, а?
И пак работата е на педал. Защото не стана ясно дали АПИ сама ще инвестира в системата. Няма и официално решение на КЗК по последните жалби. Да не говорим, че спирането на поръчката може да бъде обжалвано от подалите оферти фирми. И така е съвсем възможно сагата и циркът да продължат. А като знаем как управлява това правителство, няма начин да не изскочи нещо гнило от цялата работа. Само трябва да почакаме.
 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ