13 Декември 2018четвъртък14:04 ч.

Защо ги ручахте жабетата?

/ брой: 158

автор:Мая Йовановска

visibility 758

Циркът с тол системата за платено преминаване по магистралите на тежките автомобили е пълен. Решението за изграждането на системата от частна фирма беше взето още при втория кабинет на Бойко Борисов през 2015 г. И поръчката бе пусната. При това неясно защо бързо, на педал. Но близо 2 години по-късно пътната агенция така и не успява да доведе поръчка докрай, защото тя постоянно е атакувана с обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията. Досега са образувани над 10 производства по жалби срещу актове, действия, бездействия на възложителя АПИ.
Впрочем при едно от възобновяванията на поръчката в началото на тази година президентът Румен Радев напомни, че самият премиер Бойко Борисов в края на декември нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. Той заяви, че по поръчки ще се работи само ако не са "неизбежни" и заръча те задължително да се консултират с екипа на президента. Та, нито това беше консултирано с него, нито беше неизбежно. Абе, властта пак бързаше. При не едно поредно пускане на поръчката пък беше даван изключително кратък срок за кандидатстване от само 24 часа. Нескончаема сага...
Сега изглежда, че тази сага е на път да бъде прекъсната. Преди няколко дни Борисов заяви, че ако до понеделник - 14 август, търгът не тръгне, държавата сама ще изгражда системата. В началото на годината от БСП заявиха, че държавният интерес предполага тази система да бъде изградена от държавата. Но като знаем какви интереси управляват държавата чрез Борисов, едва ли това се прави в обществен интерес.
Иначе досега случките около тол системата винаги се случваха или на Нова година или през летните отпуски, или на последното правителствено заседание... Вчера обаче шефът на пътната агенция Дончо Атанасов обяви, че АПИ сама щяла да внедри съоръженията за платено преминаване на камионите по пътищата. Започвало и изграждането на държавно предприятие за въвеждането й и това даже щяла да е първата система, която ще се самофинансира, без да разчита на държавния бюджет. Е, че защо ги ручахте жабетата близо две години, а?
И пак работата е на педал. Защото не стана ясно дали АПИ сама ще инвестира в системата. Няма и официално решение на КЗК по последните жалби. Да не говорим, че спирането на поръчката може да бъде обжалвано от подалите оферти фирми. И така е съвсем възможно сагата и циркът да продължат. А като знаем как управлява това правителство, няма начин да не изскочи нещо гнило от цялата работа. Само трябва да почакаме.
 

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242