26 Март 2019вторник21:41 ч.

Докъде се докарахме

/ брой: 156

автор:Мая Йовановска

visibility 860

От деца знам, че освен най-вкусното, биволското мляко е и изключително полезно. Производители не спират да се хвалят с него и много от тях го рекламират като деликатеса, който произвеждат. Биволовъдството е един от секторите в животновъдството, който би могъл да носи големи приходи. Не само за фермерите, но и за държавата. В Европейския съюз през последните години расте търсенето на биволското мляко. И въобще този сегмент от животновъдството отчита на европейско ниво сериозен бум. А у нас?
В България като цяло животновъдството е почти на кота нула. От силно развит отрасъл в началото на ХХ век биволовъдството конкретно намаля с особено бързи темпове след промените през 1989 г. и стигна критично ниво в страната да има около 6500 броя от тези животни. И всичко това е факт на фона на увеличаващо се и производство, и интерес от потребителите към биволското мляко. От родната Асоциация на биволовъдите алармират, че в момента малки фермери от Северна България разпродавали животните си. Имало обаче и цели стопанства, обявени за продан. Причината - няма мандри, които да изкупуват млякото, а където ги има - го правят на смешни цени. Стопаните се жалват, че не могат да издържат и твърдят, че са обречени.
Трудностите пред малките производители, особено в планинските райони, откъдето пък идва най-хубавото мляко, са огромни. А последните няколко земеделски министри до един обещаваха животновъдството да бъде приоритет в работа им. Няма спор, че който иска да произвежда мляко, трябва да покрие ветеринарните, а и всякакви други изисквания. Държавата и тя направи административните пречки трудно преодолими, особено за малките производители те са почти непосилни. И стопаните или продават биволите си, или животните отиват под ножа. То накрая и цялото ни животновъдство ще отиде под ножа, комай. Докъде се докарахме! 

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 59