24 Март 2019неделя03:47 ч.

От редактора

Изкуството да си изфабрикуваш врагове

/ брой: 151

автор:Боян Бойчев

visibility 1119

Баща ми винаги казва, че човек в този живот трябва да се стреми да печели приятели, а не да си създава врагове.
Сещам се отново за тези негови думи след решението на Конгреса на САЩ да обяви Русия, Иран и КНДР за свои врагове. Както и да наложи по-сериозни санкции върху Русия.
Ако прочетете "Премълчаната история на САЩ" на Оливър Стоун, ще се убедите, че цялата политика на "най-демократичната страна" в света се основава на това да имаш враг. Защото как иначе оръжейните концерни ще оправдаят огромните разходи за въоръжаване? А враг е всеки, който не е съгласен с водената от САЩ политика, с мегаломанските амбиции за световно господство, със самоопределената роля на световен жандарм. За несъгласните се организира война в името на демокрацията, спретва се някоя нежна и несъвсем революция, някой държавен преврат, с избори се назначават удобни правителства, вкарват се дружески (по същество окупационни) войски.
Русия е враг просто защото трябва да бъде смазана като голяма държава и суперсила. Защото се опита да се опълчи на "господарите на света", а с Путин нещата не се решават на чашка с водка.
Враг е и КНДР. Защото иска да следва собствен път на развитие. Ама имала войска, правила ракети. Ами това й гарантира, че горепосочените начини за налагане на американска демокрация няма да успеят.
Сега топката е подхвърлена към Европа. Доста бодлива и гореща топка. Как ще реагира тя? През последните години Европейският съюз на практика слуша какво ще каже САЩ и подкрепя техните действия. Но дали това ще се случи и сега, когато с новите санкции икономическите интереси на страните от Стария континент са засегнати?
Интересно ми е как ще постъпят и управляващите, каква ще бъде официалната позиция на страната ни. Дано се лъжа, но мисля, че знам отговора. Иначе какво ще кажат от американското посолство?
Вярвам обаче, че нашата партия ще се вслуша в мнението на своите членове и симпатизанти и излезе с ясно становище за отмяна на санкциите срещу Русия.
Нямам нищо против американския народ. Нямам нищо против който и да е народ. Но не мога да приема американската политика, нито застрашаващите съдбата на човечеството решения на ястребите й. Няма как да се съглася да ми бъде враг братската славянска православна страна, дарила ни свободата.
С решението си американският Конгрес на практика ме включи в графата "врагове на САЩ". Освен мен, включи и много други честни мислещи хора, които не са съгласни да мълчат и да козируват.
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56