24 Март 2019неделя03:46 ч.

Нов заек в храстите

/ брой: 149

автор:Ина Михайлова

visibility 2932

Летните месеци са подходящ сезон за показване на бицепси. Както от тенис кортовете в Банкя, така и от прозорците на "Донкуков" 1. Добро време Бойко Борисов да издуе перки, че е преварил Корнелия Нинова и се е договорил с президента за новата антикорупционна комисия (стр. 3). Това е най-важното за него. Какво и с кого е спазарено тепърва ще сърбаме. Цялата Му драматургия сега е в това да яхне инициативата, лансирана от опозицията, да я овъргаля в катран и да я накичи със своята перушина.
Посред лято да блъснеш в горещите плочки проектозакон (за пореден път!) за борба с корупцията е равносилно на чаша топла бира. И в двата случая остава горчив вкус в устата. Преди поне Меглена Кунева разнообразяваше хоризонта. Сега към нейните чиновническо-бюрократични инверсии властимащите добавиха Цветановски полъх с идеята за подслушване и употреба на специални разузнавателни средства в борбата с корупцията.
Тепърва експерти и не толкова ще нищят проекта. Какво ще ни кажат? Властта ни предлага механично да събере няколко звена и да ги нарече с общо име. Да отдели части от себе си, за да проверява, дебне и подслушва себе си. Нищо ново под слънцето.
О, не е така! Кръгът на проверяваните ще бъде увеличен. Правомощията на новата комисия - също. Досегашните ангажирани в битката, но явно неуспели в начинанието, ще доизкарат мандатчетата си.
Най-важното обаче е, че задкулисието ще продължи да дърпа конците. Новата мегакомисия ще има шеф и заместници, които ще се избират от парламента. По познатите схеми кандидатите ще бъдат предлагани от депутати, одобрявани от Цветан Цветанов и гласувани с обикновено мнозинство. Така 62-ма избраници на народа, половината от обичайния кворум, ще ни хързулнат като стой та гледай антикорупционист номер едно. Надпартиен ли? Равноотдалечен от онези, които ще проверява ли? Глупости на търкалета. Гледайте как избираха членове на други комисии и на Висшия съдебен съвет и си водете записки. Пак ще има "Този - от нас, онзи - от вас, стискаме си ръцете".
Как да очакваме промяна и резултат от подобно активно мероприятие? Ще си останем с очакването и с поредната мегаидея на хартия. С която ще се оправдаваме пред Брюксел, че правим нещата точно по тяхна заръка.
Ако питате все още останалите истински, ама истински експерти, дето имената им не се спрягат всеки ден от телевизора, те ще ви кажат простичко. Имаме достатъчно текстове, закони, правила и норми за борба с корупцията. Имаме звена, отдели, дирекции и оправомощени навсякъде. Имаме Сметна палата, данъчни, разследващи органи, мегаагенция като ДАНС и какво ли не. И хич не ни трябва нито отделен закон, нито нов заек в храстите. Какво ни трябва ли? Е, за това питайте Борисов. Между два сета дано намери време да го каже. Преди Корнелия Нинова. После и баба знае.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56