15 Декември 2018събота21:41 ч.

От редактора

Възстановете литературната награда "Никола Вапцаров"!

/ брой: 141

автор:Боян Бойчев

visibility 1087

Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от Италия, Ярослав Ивашкевич от Полша, Едуардас Межелайтис от Литва, Олег Шестински от Русия, Владимир Соколов от Русия, Уилям Мередит от САЩ, Амрита Притам от Индия, Ижиту Гонсалвиш от Португалия, Ернесто Карденал от Никарагуа, Щефан Херман от Германия, Ален Боске от Франция, Никифорос Вретакос от Гърция, Роберто Фернандес Ретамар от Куба, Максим Замшев от Русия, Бранко Ристич от Сърбия, Мануел Муньос Идалго от Испания. Наградата е връчвана през 1979, 1984, 1989 година. След промените инцидентно е възстановена през 2009 година, а през 1999 година е връчена национална на поета Иван Динков.
Вместо награда на името на гениалния поет революционер обаче през последните вече близо три десетилетия под знамето на антикомунизма кой ли не се упражнява да хвърля кал върху него. Държавата услужливо "забрави" за наградата.
Нещо повече. Всякакви призиви на български поети, писатели и други интелектуалци за нейното възстановяване останаха като глас в пустиня. Такива имаше през 2009 и 2014 година от Съюза на българските писатели (СБП), през 2011 година с писмо до президентството Валери Петров също настояваше за това.  
В същото време в съседна Македония "припознаха" Вапцаров за македонски поет и връчват литературна награда на негово име.
Затова и днес СБП призовава за възстановяване на литературната награда "Никола Вапцаров". Председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че най-логично е да има една международна, която да се връчва на пет години - на кръгли годишнини от рождението на поета, и национална, която да се връчва ежегодно. В това начинание трябва да участват задължително Министерството на културата, община Банско и СБП. Например в момента министерството дава 2000 лева за Вазовата награда, не би трябвало да е проблем да бъдат подсигурени от държавата същите средства и за Вапцаровата.
Хубавото е, че президентът Румен Радев прояви интерес към съдбата на литературната награда "Никола Вапцаров", което дава надежда, че чудото ще се случи и най-накрая, след 3 десетилетия забрава, държавата ще отдаде значимото на един от най-ярките си поети.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243