19 Април 2019петък06:16 ч.

От редактора

Възстановете литературната награда "Никола Вапцаров"!

/ брой: 141

автор:Боян Бойчев

visibility 1187

Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от Италия, Ярослав Ивашкевич от Полша, Едуардас Межелайтис от Литва, Олег Шестински от Русия, Владимир Соколов от Русия, Уилям Мередит от САЩ, Амрита Притам от Индия, Ижиту Гонсалвиш от Португалия, Ернесто Карденал от Никарагуа, Щефан Херман от Германия, Ален Боске от Франция, Никифорос Вретакос от Гърция, Роберто Фернандес Ретамар от Куба, Максим Замшев от Русия, Бранко Ристич от Сърбия, Мануел Муньос Идалго от Испания. Наградата е връчвана през 1979, 1984, 1989 година. След промените инцидентно е възстановена през 2009 година, а през 1999 година е връчена национална на поета Иван Динков.
Вместо награда на името на гениалния поет революционер обаче през последните вече близо три десетилетия под знамето на антикомунизма кой ли не се упражнява да хвърля кал върху него. Държавата услужливо "забрави" за наградата.
Нещо повече. Всякакви призиви на български поети, писатели и други интелектуалци за нейното възстановяване останаха като глас в пустиня. Такива имаше през 2009 и 2014 година от Съюза на българските писатели (СБП), през 2011 година с писмо до президентството Валери Петров също настояваше за това.  
В същото време в съседна Македония "припознаха" Вапцаров за македонски поет и връчват литературна награда на негово име.
Затова и днес СБП призовава за възстановяване на литературната награда "Никола Вапцаров". Председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че най-логично е да има една международна, която да се връчва на пет години - на кръгли годишнини от рождението на поета, и национална, която да се връчва ежегодно. В това начинание трябва да участват задължително Министерството на културата, община Банско и СБП. Например в момента министерството дава 2000 лева за Вазовата награда, не би трябвало да е проблем да бъдат подсигурени от държавата същите средства и за Вапцаровата.
Хубавото е, че президентът Румен Радев прояви интерес към съдбата на литературната награда "Никола Вапцаров", което дава надежда, че чудото ще се случи и най-накрая, след 3 десетилетия забрава, държавата ще отдаде значимото на един от най-ярките си поети.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ