21 Март 2019четвъртък12:45 ч.

Върхове

Нe давай подпора на глупци!

Изпокъсахме от прелистване "онова" тефтерче. Е, и?

/ брой: 135

автор:Лозан Такев

visibility 733

Стоя смълчан. Музейна тишина за карловския дом не е присъща. Остава той за всички времена един адрес: най-българската къща.
На друг адрес в софийското поле художникът бесило нарисувал. И днес стоим до теб на колене. Ти нямаш гроб. Защото в нас пътуваш...
С посланията си и изреченията, писани и казани пред век и половина, Васил Левски е една от стоте световни личности, променили света. Обявихме го за най-великия българин. А защо не следваме истините, изречени от него... Защо не препрочитаме изреченото от него!
Нали той каза "Ще имаме едно знаме, на което ще пише "Свята и чиста република". Той каза "Същото желаем и на братята сърби, черногорци, румънци и пр. Да не остават след нас и в едно и също време да дадат гласа си. Време е с един труд да спечелим онова, което са търсили и търсят братята французи, тоест млада Франция, млада Русия и пр."
Апостолът написа до Анастас Хинов: "...аз съм посветил себе си на отечеството още през 61-во лето да му служа до смърт и да работя за народната воля". Не днешната "Воля" на Марешки или патриотите на Симеонов, Каракачанов и Сидеров - пази, боже! Нито на реформаторите и "Да, България" на Христо Иванов. Христо Иванов се казва големият брат на Левски... Нито "Нова република" на Радан... За ГЕРБ и останалите да не говорим...
  "И ако това ти не видиш, щото си неверен, то децата ти ще видят и ще помислят за тебе" - продължава Васил Иванов Кунчев през 1872 г. в писмото до Анастас Хинов. Година преди това Левски е изповядал пред Панайот Хитов: "Пак ще кажа: чисто народният човек се бори, докато може, за да избави своя си народ по-напред, па тогава нека гледа и на други. Ако той не случи, то трябва да умре в народната си работа. Това е правилното разсъждение..."
  Какво по-добро послание от Васильовото "Не трябва да давате подпора на глупци!" То е велико послание и сега през 2017 г., когато ходихме пак към урните с листи и листовки... Особено когато ни затрупат с плакати, дипляни, картички, календарчета, билбордове, с много пари на вятъра за пропаганда и безсмислена агитация, вместо да дадат лепта за истинското народно дело.
Какво ще кажете повече от това, което ни  е оставил Апостолът: "Напротив. Ако му сече главата повече, трябва сам да го поканя на мястото си, пък аз да гледам някое по-долно". Ето ви я преференцията, дами и господа избиратели! Какъв по-добър пример за историческо послание по време на преход!
Или вземете великото признание на йеромонах дякон Левски: "За Отечеството работим, байо! Кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправим и да вървим заедно, ако ще бъдем хора!"
Или още по-точното, което може да се напише и на входа на парламента вместо "Съединението прави силата". А то е: "Имате пред очите си доста примери: Днес е човек, а утре - магаре". Само колко магарета гледате след 26 март 2017 г.! Или думата на Васил Левски за клетвата: "Който не изпълнява клетвата... той е най-низкият и гнусав човек на света!"
Преди век и половина време Апостолът е писал до Панайот Хитов: "Ако спечеля, печели цял народ, ако изгубя, губя само мене си."
Как ви изглеждат новите носители на слава и власт сега на фона на тия думи?

***
Изпокъсахме от прелистване и препрочитане  личното тефтерче на йеродякон Игнатий. Личният бележник ни е оставил и една дума от шест букви и четири питанки. "Народе????" Оставил ни е незабравимите сметки за по няколко гроша за гребен, маслини, барут, шекер, за поправка на обувките и подстригване...
Сметките за комитетските пари за пушки и олово още ни парят. И толкова... Оставил ни е Дяконът посланието за светеца, посветил себе си на Отечеството. Оставил ни е редовете: "Аз, Василий Лъвский в Карлово роден от българска майка юнак, не щях да съм турски и никакъв роб..."
  Оставил ни е в наследство думи-куршуми за времето в нас, което нас обръща и ние него искаме да обърнем. И това тефтерче, забележете, е престояло почти месец в конака, скрито под седлото на коня му... Каква непредпазливост за времето и за безсмъртието на Апостола на свободата! За да оцелеят изреченията на революцията и до днес.
 Каква нелепост! Ах, каква ужасна подмяна на ценности! Каква обидна равносметка - да ми се присъни точно това негово тефтерче днес и в него, представете си, да прочета следните записки:
"Преоблечени като полицаи младежи обраха банка, други разбиха офис в краен квартал."
"Ученици и родители биха учител".
"Баща на новороено бебе удари жестоко и остави в безсъзнание медицинска сестра".
"Телефонни измамници взеха от измамена възрастна жена 15 хиляди лева".
"Пребиха старица и й взеха пенсията".
"Изнасилиха момиче".
"Общински съветници злоупотребиха с общински пари и доверие".
"Народен представител укри данъци и имоти".
"Злоупотребиха с обществена поръчка за милиони евро".
"Присвоиха евросредства за саниране и магистрали".
"Купиха и внесоха от чужбина нередовни и вредни ваксини за деца".
Каква нелепост да прочета между редовете на тефтерчето и: "Купуването и продаването на гласове е престъпление... Но не е било престъпление по време на частичните избори за кмет в Антоново, Търговищка област, където отново кмет станап представител на ДПС. И така далаверите с общинските гори в Тузлука за милиони отново ще се заметат под кметското килимче..."
 А ние продължаваме да помним и цитираме оригиналното тефтерче на Апостола, пренесено от Ловеч до Търново и оттам до Румъния. Продължаваме да се гордеем с посланията му и се надяваме, че един ден ще се намерят смелчаци, които ще го освободят от заптиетата по пътя му към черното бесило там, някъде край София...
Но за всеки случай отново пишем: "Народе????". И след 180 години...

 

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55