23 Март 2019събота07:44 ч.

Изстрадалата земя

Създаването на Палестинска държава е ключ за мир в Близкия изток, подчерта пред ДУМА палестинският посланик Ахмед ал Мадбух

/ брой: 133

автор:Зорница Илиева

visibility 1439

Д-р Ахмед Мохамед Ал-Мадбух е посланик в София от 2008 г., доайен на дипломатическия корпус. Роден е на 15 ноември 1966 г. в столицата на Ливан Бейрут. Завършил е политически науки в Ливанския университет в Бейрут и медицина в Русия по специалността "Урология и бъбречна хирургия".  През 2008 г. завършва дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Женен, с едно дете.

"ЕС може да изиграе роля за сваляне на израелската блокада на Газа. Всички проблеми идват от блокадата"

"Ние не говорим за религиозна митология. Говорим за международно хуманитарно право и резолюции на ООН. Ние се опираме на тях."- Не можете да отречете, че напоследък малко се говори за Палестина. Събитията в Близкия изток и наслагващите се кризи в Европа сякаш поставиха на заден план проблема Израел-Палестина. Но срещата между президента на САЩ Тръмп и палестинския президент Махмуд Абас върна фокуса на вниманието към десетилетния нерешен въпрос. Какво всъщност си казаха двамата президенти? Даде ли се надежда за изход или само се отложи за неопределено време преместването на американското посолство в Ерусалим?
- Наистина т. нар. арабски революции изместиха назад палестинския проблем. Този факт не може да се отрече, но в последно време държавни глави от страните, където имаше революции, върнаха вниманието си към този проблем и заедно с президента Абу Мазен отново подчертаха, че той е от ключова важност за постигане на мир в региона. Що се отнася до новата американска администрация, където всички са нови, те имат нужда от време, за да навлязат в такъв сложен въпрос като палестинския. И президентът Тръмп, както и президентите преди него, знае, че едно разрешаване на проблема ще им донесе световна слава и Нобелова награда за мир. Затова американските лидери един след друг се захващаха с инициативи за разрешаване на палестинския въпрос. Може да се каже, че след избирането на Тръмп палестинският проблем бе върнат във фокуса на вниманието. Срещите на президента Тръмп в Белия дом, тези в Близкия изток с лидерите на Израел и арабските държави, както и посещението в Саудитска Арабия потвърждават още веднъж, че палестинският проблем се ползва с голямо внимание в неговата администрация. По време на срещата на американския и палестинския президент Махмуд Абас изложи палестинската кауза и принципи, които се основават на международните резолюции и право. Именно те постановяват създаването на палестинска държава в границите на окупираните през 1967 година палестински територии и столица Източен Ерусалим, както и справедливо решаване на проблемите с палестинските бежанци. Американската страна е изслушала позициите на палестинските и израелските ръководители. В резултат се очаква президентът Тръмп да подпише документ, с който се отлага с шест месеца преместването на американското посолство в Ерусалим, защото изглежда той долови, че една такава стъпка ще доведе до експлозия във и без това взривоопасната обстановка на терена. В срещите с американската администрация ние потвърдихме пълната си подкрепа за Арабската мирна инициатива, като подчертахме, че държим тя да се реализира в последователността, в която е изложена. Т. е. първо решаване на палестинския проблем и след това нормализиране на отношенията на арабските страни с Израел, а не обратно.
- Ситуацията с "Хамас" във връзка с настоящата катарска криза има ли отношение към спирането на доставките на електрическа енергия за Газа от страна на Израел? Как виждате изхода от ситуацията в Газа и този път Европа има ли волята и желанието да съдейства?
- Ситуацията в Газа е изключително тежка. Там може да се стигне до срив всеки момент. Защото гъстотата на населението и блокадата, която е от 10 години, както и ограниченото пропускане на храна и други продукти от първа необходимост, изострят страданията на гражданите на Газа. Ситуацията се изостря още повече и защото "Хамас" контролира тази територия. Кризата с електрическата енергия няма връзка с катарската криза, а се състои в това, че Газа е окупирана територия и окупаторът е задължен да осигурява ток, вода и всичко необходимо за гражданите там. Така е според международното право. Но Израел осигурява електрическа енергия за Газа само срещу заплащане от палестинската власт. Въпросът е в това, че "Хамас" събира средства от населението за консумираната електроенергия, но не ги внася по сметка на палестинската власт. Разбира се, че има изход, и той е "Хамас" да предаде Газа на законната палестинска власт. Това е единственото решение. ЕС може да изиграе роля за сваляне на израелската блокада на Газа. Всички проблеми идват от блокадата.
- На 6 юни т. г. бе отбелязана 50-ата годишнина, откакто през 1967 г. започна арабско-израелската война, която доведе до израелска окупация на Западния бряг, Източен Ерусалим, Газа и Голанските възвишения. Хиляди палестинци напуснаха домовете си. Смята се, включително от генералния секретар на ООН, че провеждането на преговори за уреждане чрез принципа на две държави е единственият път за постигане на мир и сигурност в региона, включително за Израел. Постижимо ли е днес или отново това са само думи на съпричастност?
- Разбира се, че това е постижимо. Но не е налице политическа воля у великите държави да го приложат. Ние разбираемо подкрепяме тезата, че създаването на Палестинска държава е ключ за мир в Близкия изток. За съжаление, от израелска страна към момента не обръщат внимание на инициативите за ликвидиране на окупацията. Проблемът е в Израел и подкрепящите го.
- Публикуван бе поредният доклад за действията на израелската окупация против окупираните палестински земи за периода 1 януари-31 май 2017 година. В него се обобщават деяния  срещу цивилното палестинско население, живеещо под т. нар. военна окупация. Смятате ли, че с подобна информация международната общност може да се активира във ваша полза?
- Разбира се, че регистрирането на нарушенията на Израел по отношение на населението в окупираните територии показва истинския облик на окупацията. Това са посегателства не само върху хората, но и върху природата. Унищожават се трайни насаждения, разрушават се домове и всичко около тях. Така че един такъв доклад представя истината, създава обосновка за палестинската позиция и е в нейна подкрепа. Тези доклади се правят от името на международни институции и имат по-голяма сила, отколкото ако се изготвят от местни организации.
- Няма как да не следите събитията в Залива и геополитическите сътресения в тази посока. Още повече, че ситуацията в Сирия и битките с "Ислямска държава" не предполагат бързо решаване на тези глобални проблеми. Напротив, говори се за прекрояване на граници и нови регионални и локални войни. Как се възприемат в Палестина тези събития, каква оценка им се дава?
- Наша основна и принципна позиция е ненамеса във вътрешните дела на която и да е страна. По отношение на кризата в Залива се обърнахме към нашите арабски братя с призив чрез диалог да намерят решение за разногласията си именно като братя.
- Изтече информация, че Джаред Къшнър, старши съветник и зет на президента Тръмп, е имал среща-разговор с президента на Палестина Махмуд Абас в рамките на първия си кръг самостоятелни разговори с лидерите на Палестина и Израел. Можете ли да дадете повече информация за постигнати договорки или насоки на тези разговори.
- Американският пратеник изслуша гледните точки в опит за изкристализиране на някакъв американски план за уреждане на конфликта. Ние не очакваме само с едно посещение да се избистри той. Ще има и други посещения, за да се изясни ситуацията в конфликта и да се избистри план.
- Друга информация е за среща в Кайро на министър Лавров с Генералния секретар на Арабската лига, на която темата Палестина е била сред водещите. Всъщност какво предлага Москва и тя ще бъде ли в основата на нов тласък за намиране на трайно решение на израелско-палестинския конфликт?
- Руската позиция е твърда от дълъг период от време. Тя признава Държавата Палестина в границите от 1967 г. и то със столица Източен Ерусалим, като призовава за уреждане по принципа за две държави. По време на това посещение разговорът е засегнал уреждането на близкоизточните проблеми, в частност на палестинския проблем. Особено място е било отделено на обстановката в Сирия, но нас ни интересува Палестина и поставянето на този проблем.
- Вие сте доайен на дипломатическия корпус у нас и присъствате на всички официални събития. Работили сте с различни наши правителства. Това има ли значение за позицията на България по отношение на палестинско-израелския конфликт? Защото София има отлични отношения с Тел Авив.
- Позицията на доайен няма общо с никакви политически позиции. Доайен е посланикът, заемал най-дълго време този пост в дадена страна. За мен, разбира се, като посланик на Държавата Палестина, е важно, че присъствам и като доайен на всички официални събития.
- Какво не успяха да ви попитат или не разбраха българските журналисти в  многобройните ви интервюта, които дадохте за наши медии през годините?
- Много от тях смятат, че този проблем е твърде сложен. Не познават проблема в историческото му развитие. Ако се знае как е възникнал конфликтът, как е станало уреждането на еврейския въпрос в Европа за сметка на създаване на палестинския въпрос в Близкия изток, това би улеснило разбирането как може да се реши проблемът справедливо и всеобхватно. Мнозина журналисти и ръководители на политически партии, след като навлязат в разговор по темата и си изяснят палестинския проблем, казват, че искаме твърде малко в сравнение с правата, които ни се полагат. Ние не говорим за религиозна митология. Говорим за международно хуманитарно право и резолюции на ООН. Ние се опираме на тях.
- Добре познавате страната ни. Бихте ли останали например да живеете тук със семейството си? Има такива случаи с дипломати, които са били посланици в София.
- Много посланици изразяват желание да останат в България, но за съжаление българските закони не го разрешават. Нямам предвид европейски посланици. Но има такива от Азия, Африка, Латинска Америка. Българският закон не го разрешава. 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56