15 Декември 2018събота03:09 ч.

От редактора

Насилието, в което сме насилени да живеем

/ брой: 131

автор:Боян Бойчев

visibility 1157

Деца използват коте като боксова круша, снимат и после качват видеото в интернет. Ученик рита учителка, замеря я със стол. За крив поглед или непремерена дума веднага се скача на бой. Ученик пребил друг, родител дошъл да се саморазправя...
Това е реалността, в която си избрахме да живеем. 
Помня като дете бяхме на гости у едно приятелско семейство. Тогава какви да е филми по кината и телевизията не се пускаха. Но имаше и видео и се случваше така, че на касетки се разпространяваха ленти, които нямаше как да видят екран у нас. Та сюжетът на дадения филм беше типичен холивудски. Жената на главния герой бе изнасилена и убита от няколко души от една банда и мъжът й взе правосъдието в свои ръце. Обикаляйки из града с лъскавата си кола, той осъществяваше различни варианти на лично отмъщение, един от друг по-жестоки. Във филма имаше и насилие, и секс. Не ги видях, защото периодично майка ми затваряше очите ми с ръце. На следващия ден моите родители коментираха помежду си възмутени филма, а аз се направих на интересен, като се включих с тезата, ама защо да е тъп, нали героят отмъщава за жена си. Думите на родителите ми, че саморазправата е недопустима, има закони и съответните органи, които да ги прилагат, запомних за цял живот. А също и тяхната позиция, че такива филми не трябва нито да се произвеждат, нито да се излъчват, защото не учат на нищо, освен на насилие. 
Връщам се към този спомен днес, когато насилието ни облъчва от киното, телевизията, интернет. Днес, когато то е станало неизменна част от нашия живот. Когато за направена забележка, че не е спазено предимство на пешеходна пътека, изродът зад волана на джипа се връща и нарочно мачка с колата.
Живеем във време, когато бандитите минават за добре облечени бизнесмени. Когато държава и престъпност се сливат в своето сиво, сенчесто единство, демонстриращо лукс и безочие.
Не мога да забравя шока, когато през 90-те години за първи път у нас започнаха да се стрелят по улиците, да играят бухалки. После дойде привикването.
Някои се възмущават в социалните мрежи. Но други учат децата си - бъди хищник, а не жертва. Не е решение.
Проблемът е в обществената система, в която си избрахме да живеем. Тази, която познавахме само от филмите. Само че тук не може просто да си затвориш очите и кадърът да премине.
Изходът? Да осъзнаем, че общество, в което насилие и престъпност определят начина на живот, трябва да бъде променено. От нас.

 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243