28 Ноември 2023вторник22:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

"Малкият принц" събра талантливи деца в Родопите

Спектакълът, който те подготвят под ръководството на педагози от "D Stars", ще бъде представен на 12 юли в Сити марк арт център

/ брой: 131

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1681

Малки фантазии за "Малкият принц" - детски мюзикъл по мотиви от А. С. Екзюпери, ще бъде представен на 12 юли от 19.30 ч. в Сити марк арт център в София, бул. "Янко Сакъзов" 30 (старо кино "Левски"), научи ДУМА от Божидара Димова, пиар експерт. Участват деца-артисти от "Стар кемп 2017" - летен лагер за талантливи момичета и момчета. Входът за представлението е 5 лв.
За четвърта поредна година "Стар кемп" си поставя за задача да открие, развие и реализира млади таланти в областта на сценичните изкуства. Сред природата за десет дни висококвалифицирани специалисти подобряват и развиват заложбите на деца от 6 до 16 години. Чрез групови и индивидуални занимания откриват силните страни и подпомагат изграждането на цялостното артистично представяне на сцена на всяко от тях. Създадената творческа обстановка подобрява усещането за колективна работа и екипност, в съчетание със забавлението.
Даниела Станкова - вокален педагог, музикален продуцент и собственик на Училище за певци "D Stars", разказа за ДУМА за новото предизвикателство пред децата и преподавателите в периода на подготовката на спектакъла по мотиви от "Малкият принц".


- Госпожо Станкова, кога и къде се провежда тазгодишното издание на лагера?
- За четвърта поредна година "Стар кемп" - летен лагер за талантливи деца, се провежда във вилно селище "Малина - Пампорово", в началото на юли, непосредствено след приключване на учебната година. Страхотно място с кокетни къщички, сгушени в прекрасните Родопи. Нашите домакини са невероятни. Осигурили са ни всички удобства за творческа работа.
- Кои са хората от екипа, с който осъществявате това начинание?
- Това е фантастичен и щур екип от невероятни професионалисти и хора с огромни сърца, носещи доброта и светлина, раздаващи се: Ралица Ковачева-Бежан и Ева Данаилова - преподаватели по актьорско майсторство, Ива Лапатова - преподавател по танцово изкуство, а мои асистенти в часовете по вокално майсторство са Марина Драгомирецкая, Божана Спасова и Георги Иванов. Корепетитор е джаз пианистът Самуел Ефтимов.
- В момента вие репетирате пиесата, която ще бъде представена на 12 юли в Сити марк арт център в София.
- Да. Идеята е интензивно изучаване и надграждане на познанията на децата в областта на трите сценични изкуства. Лагерът е вид задача - привилегия за малките таланти, които имат само десет дни, за да се справят с нея. Тази година избрахме да поставим музикален спектакъл по мотиви от книгата "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери. В дневната програма са заложени блок часове по пеене, актьорско майсторство и танци. Всеки от преподавателите поставя своята част и след четвъртия ден започваме заедно да сглобяваме спектакъла. Интересното е това, че провокираме децата да участват в сценария като автори, като сами пишат част от текста по зададената тема.
- А как подбирате децата, които да участват?
- Хрумването за подобен тип лагер дойде в един разговор с Пейо Филипов - музикант, музикален продуцент и добър приятел, който, запознавайки се с моята работа, си представи как бихме могли да осъществим един забавен и по-различен от останалите детски творчески лагер. Първоначалният замисъл беше предимно за "нашите" деца, посещаващи музикалните дейности в Училище за певци "D Stars". Но покрай тях техни познати и приятели ни потърсиха. Тъй като имаме ясна цел за постигане, условието, при което подбираме децата, е те да се занимават поне с едно от трите неща - вокално майсторство, актьорско майсторство и танцово изкуство.
- Има ли такива, които са се обучавали и в други издания? Продължават ли някои от тях да се занимават с театър и след това?
- Първата година започнахме с най-малко на брой участници. Вече четвърта година, разраствайки се, децата продължават да идват, като всяка следваща година се присъединяват и нови таланти. След първия лагер артистите от тийнейджърската група се превърнаха в сплотена общност, която за поредна година работи заедно в екип. За съжаление лагерът има своя капацитет, който е определен според целите му, и нямаме възможност да приемем повече от 40 деца. Разбира се, участниците ежегодно взимат уроци по вокално майсторство при нас в студиото на "D Stars", някои от тях изучават и танцово изкуство. У децата се запалва желание да продължават да се занимават с изкуство - не само с актьорско майсторство, но и с музика и танц. Целта е да развиваме тяхното въображение, да се научат да владеят гласа си, да осъзнаят неговата сила, да владеят телата си, мисълта си и да ги използват.
- В предишните три издания какви заглавия са поставяни? Кое е определящото при подбора им?
- Първата година за мен и целия ми екип беше експеримент. Първото представление, което изнесохме, беше с концепция на "Вижте какво научих по пеене, танци и актьорско..." Нямахме  идея как децата ще откликнат на това предизвикателство, как ще усвояват материала и за какво ще ни стигне времето. Водехме се единствено от желанието си те да получават любимите си "уроци" по цял ден, сред природата. И под формата на песента, танца и етюда, определени поотделно за всяка възрастова група, сглобихме страхотен авторски концерт. След което, виждайки на какво са способни талантите, нашите преподаватели по актьорско майсторство Ралица Ковачева-Бежан и Ева Данаилова се амбицираха и решихме, че ще можем да създадем един цялостен продукт. Последваха адаптирани спектакли, специално за лагера - "Снежната кралица" и "В търсене на синята птица" по мотиви на Морис Метерлинк.
- Къде са играни постановките след това? Продължава ли техният живот или свършва с представлението след края на лагера?
- Няма конкретна сцена, на която се представят, всичко е според възможните културни пространства в столицата. Лагерът няма за задача да създаде продукт за многократна "употреба". Децата се учат и творят заедно за 10 дни, заедно и със своите преподаватели. За съжаление спектаклите се изпълняват само веднъж - като резултат от натрупан, обогатен материал от познания. Те са краен художествен продукт на един процес, имащ за цел да повиши нивото на умения, мотивация и активност при талантите в областта на изпълнителските изкуства. Процес, развиващ и усъвършенстващ децата в сферата на три различни изкуства - вокално, актьорско и танцово, както и тяхното съчетаване. Предоставящ възможност за интензивна работа в творческа атмосфера сред природата от висококвалифицирани педагози и действащи артисти.
- Какво според децата-участници е най-интересното и полезното за тях? А според вас, преподавателите?
- Може би най-интересна е организацията на всекидневието ни. Вълнуваща е 10-дневната програма, придружена както с уроци, така и със забавни вечери край лагерния огън, вечери с представления от самите артисти-преподаватели, киновечери, карнавали и интересни работилнички (жонглиране, готварство...). Интересен е самият музикален формат, който не се среща в България. Децата пораснаха пред очите ми за последните четири години. Задачата ни тази година е да се научим да пеем всички заедно. Ще има по-малко солистични песни за сметка на такива, които ще изпеем като госпъл хор. Пеенето на многоглас и развиването на хармоничен слух са приоритет в работата ми. От друга страна, колегите по актьорско майсторство и танци споделят, че децата много по-смело правят предложения за това какъв текст да влезе в постановката или чисто движенчески какво да разнообразят. А за нас, преподавателите, това е приключение, предизвикателство, израстване, вълнение, емоции, Любов! Всичко, което се случва тук, е невидимо за очите. Всички ние го виждаме само и единствено със сърцата си!

Снимки "D Stars"

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 243

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 239

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 278

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 243

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ