15 Ноември 2018четвъртък15:42 ч.

Продаваш евтино - глобяват те!

/ брой: 153

автор:Аида Паникян

visibility 633

Чии интереси би трябвало да пази Националната здравноосигурителна каса? Малцина вероятно знаят, че още при създаването си касата бе планирана като обществена, сиреч - да пази интересите на потребителите на здравни услуги. На хората, които внасят всеки месец осигуровки. Касата всъщност трябва да пази добре и да управлява разумно точно тези пари.
Но с времето тя се превърна в държавна структура, във враг на здравноосигурените и на пациентите, които се нуждаят от лечение и от лекарства. Затова все като я глобят за едно или друго, хората си казват: "Браво, и вие си намерихте майстора!" Но този път човек би се чудил защо са глобили касата, която се е опитала да защити интересите на здравноосигурените, на хората, които плащат за здраве. Оказва се, че тя била нарушила Закона за защита на конкуренцията. Защото едностранно е решила и наложила на аптеките цени за продажба на лекарства от собствения си списък с много по-ниска надценка. Видите ли, за пръв път касата е решила да защити интересите на добросъвестните си платци и не дала на търговците възможност за още по-големи надценки. Не че лекарствата ни са евтини. Много пъти сме обяснявали, че фармацевтичните фирми продават в България продуктите си на най-ниски цени, но 20-процентният ДДС и купищата надценки при търговец на дребно, търговец на едно и прочее ги оскъпяват. И така редовият българин пие едно и също хапче като редовия французин или грък например, но на нашенеца то му струва неколкократно по-скъпо. И ето, веднъж да се случи и българинът да пие хапче на поносима цена и... хоп - глоба на касата. А тези пари за глобата са всъщност пак от моите, от твоите, от нашите здравни осигуровки. За които финансовият министър все твърди, че не стигат за здраве. 
Вероятно НЗОК е нарушила по някакъв начин някакъв закон. Въпросът е защо законите са направени в ущърб на потребителите? В ущърб на пациентите и на болните, които и без това заради болестта си са и бедни? Защо са недообмислени и когато са правени, чии интереси са били защитавани - на здравноосигурените или на търговците на лекарства? Може да се зададат още много въпроси в този ред на мисли. Но комай лесният отговор е: "Пазарувайте си лекарства от съседните държави, където ДДС върху медикаментите е нисък." КЗК не може да глоби румънските или гръцките аптеки за нелоялна конкуренция, а и касата ще си спести 30 хил. лв. за следваща санкция.

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222