24 Март 2019неделя18:42 ч.

От редактора

Паметникът на днешна България

/ брой: 126

автор:Боян Бойчев

visibility 1012

Не знам каква е тази страст у българина към разрушаването. Мавзолея, исторически сгради, паметници...
Сега на дневен ред е "1300 години България" в София. Монументът, построен през 1981 година във връзка с годишнината от основаването на нашата държава и част от цялостния комплекс около НДК, през последните години беше занемарен и оставен на саморазруха. Предстои да бъде и окончателно разрушен.
Казват, че много хора не го харесвали, не го разбирали. Обаче има и друго мнение и то е факт - вече няколко дни вървят протести за неговото запазване. В този протест има много художници, скулптори, интелектуалци. Иначе казано, хора, които разбират от изкуство.
Но народът масово слуша чалга, значи тогава, че това е върхът в музиката и да закрием оперите?
Аз мисля, че не това е причината. Тук става дума за целенасочено заличаване на всичко, което е част от социалистическия период на България.
Такива хищнически амбиции има и към Паметника на Съветската армия. Да не отварям дума за Паметника на Бузлуджа, също оставен на саморазрушение. И когато има амбиция той да бъде запазен и реставриран, видиотени антикомунисти започнаха да бълват змии по медиите, че възхвалявал "престъпния режим", обявен за престъпен от същите такива видиотени антикомунисти преди време.
По същата логика за престъпен би трябвало да бъде обявен и режимът в САЩ през миналия век, преследващ тъмнокожите, комунистите, инакомислещите. За престъпна организация трябва да бъде обявена и НАТО, започнала война срещу суверенна Югославия, без да е нападната страна - членка на пакта. Обаче в Южния парк бяха поставени бюст на Роналд Рейгън, паметник на генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер.
Но да се върнем към монумента "1300 години България". За неговата художествена стойност могат да се изказват само хора специалисти. Освен това изкуството е многообразно - някой харесва поезията на Ботев, друг - на Лилиев. Айфеловата кула в началото е била смятана за грозна, а парижани са искали нейното премахване. Днес е един от символите на града.
Обаче има нещо символично в разрушаването на монумента "1300 години България". Метафорично. И логично. Всъщност това е разрушаването на България, чиито безучастни свидетели сме вече повече от четвърт век. На унищожаването на икономиката, на културата, на държавността и българщината.
Разрушаването на паметници е паметникът на нашето настояще.
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56