24 Март 2019неделя03:50 ч.

Мозайка

Книгата

Новите бодли на Цветан Северски

/ брой: 126

автор:Боян Бойчев

visibility 705

Разгръщам страниците на новата книга на Цветан Северски "Какво, като боли?", издадена от "Българска книжница". В нея са включени различни по характер миниатюри: фрагменти, афоризми, сентенции, поетични четиристишия, белетристични капки (както той ги нарича, понеже капката е завършено цяло) и простички житейски мъдрости. Такава книга не се чете на един дъх, а бавно, като вникваш в миниатюрите, за да ги препрочиташ след това отново и отново и да ги преоткриваш за съответната житейска ситуация.
Книгата е продължение на другия сборник с миниатюри "Бодли по пътя", излязъл през 2009 година и приет изключително радушно от читателите. От нейните страници звучи изстраданата мъдрост на човек, непречупен от времето, съхранил устойчивите ценности, благодарение на които е оцелявал българинът. Чрез тях виждаме и образа на изкривената ни действителност, унищожаваща тези ценности:

Трайна българска картина:
В овчето стадо - кучета,
в людското - вълци.

И още:

Не тръгвай срещу парите,
ако нямаш много, много пари!

Повечето от тези миниатюри наистина са пропити с много горчива ирония от това, което се случва около нас. И бодат като бодли, от които наистина боли. Но какво от това? Сигурно сме станали дебелокожи. В предговора авторът споделя, че много дълго е работил върху миниатюрите, като често пъти дори ги е подкастрял. От това обаче те са станали само още по-силни и жизнеустойчиви. И изплющяват като шамар върху лицето на днешния ни ден:

Когато простотията стане герб на една държава,
а лъжата - знаме,
там не търси народ!

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56