11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Позиция

За скоростите в Европа

/ брой: 123

автор:Лозан Такев

visibility 360

В последно време все повече се говори как щели да ни включат в Европейския съюз на втора или трета скорост. Жалваме се по този повод, но не дискутираме какви са скоростите у нас.
Еднаква ли е скоростта по време на прехода в икономиката, образованието, здравеопазването, културата, социалната сфера? Каква е например скоростта в правосъдието ни? Докога там ще си мерят егото едни, други ще служат на партийни интереси, а трети така и не знаят какво дирят в тази област?
С каква скорост ни здравеопазват? Как ни лекуват? Идете в която и да е община или градец за елементарна рутинна медицинска услуга. Наскоро ми се наложи. Потърсих елементарна помощ в медицински пункт, откъдето единствено ми подготвиха направление за съответния лекар в съседния град. Там само констатираха травмата и ме препратиха на друго място, а от него - в болница "Света Анна" във Варна. Изминах над 450 км в двете посоки за рутинна процедура... На каква скорост ли? Движехме се с превишена скорост по магистрала "Хемус", за да спазим посочените срокове от здравните органи. Движехме се на скоростите на българското здравеопазване, които не са същите като онези в Европа. А искаме да сме равни с европейците.
А административните услуги в България какви са? От фейсбук ли трябва да разбираме, че и там скоростите са различни. След десетина години начело на страната премиерът е решил едва сега да променя административните услуги, за които хората губят дни и месеци по гишета, канцеларии и кабинети. Щял да сменя началници и министри. И?
Каква е скоростта на промяната на доходите, на покупателната ни способност? Една - за управляващите, друга - за приближените до тях и обслужващите ги, и трета - нулева, за мнозинството онеправдани, унижени и оскърбени от заплати и пенсии. А плачем за скоростта ни в Европа! Само коледни и великденски добавки няма да преместят скоростния лост в съответствие с европейската посока.
И корупцията у нас е такава, че каквато и скорост да прилагат съответните органи, промяната няма да е лесна. Както лесно няма да се промени скоростта в борбата с престъпността и с измамниците, които ни дебнат отвсякъде. Спасение не се вижда отникъде.
Така че нека най-напред уеднаквим и оправим скоростите вътре в страната и едва тогава да имаме очи за европейските.

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240