20 Април 2019събота08:23 ч.

Позиция

За скоростите в Европа

/ брой: 123

автор:Лозан Такев

visibility 482

В последно време все повече се говори как щели да ни включат в Европейския съюз на втора или трета скорост. Жалваме се по този повод, но не дискутираме какви са скоростите у нас.
Еднаква ли е скоростта по време на прехода в икономиката, образованието, здравеопазването, културата, социалната сфера? Каква е например скоростта в правосъдието ни? Докога там ще си мерят егото едни, други ще служат на партийни интереси, а трети така и не знаят какво дирят в тази област?
С каква скорост ни здравеопазват? Как ни лекуват? Идете в която и да е община или градец за елементарна рутинна медицинска услуга. Наскоро ми се наложи. Потърсих елементарна помощ в медицински пункт, откъдето единствено ми подготвиха направление за съответния лекар в съседния град. Там само констатираха травмата и ме препратиха на друго място, а от него - в болница "Света Анна" във Варна. Изминах над 450 км в двете посоки за рутинна процедура... На каква скорост ли? Движехме се с превишена скорост по магистрала "Хемус", за да спазим посочените срокове от здравните органи. Движехме се на скоростите на българското здравеопазване, които не са същите като онези в Европа. А искаме да сме равни с европейците.
А административните услуги в България какви са? От фейсбук ли трябва да разбираме, че и там скоростите са различни. След десетина години начело на страната премиерът е решил едва сега да променя административните услуги, за които хората губят дни и месеци по гишета, канцеларии и кабинети. Щял да сменя началници и министри. И?
Каква е скоростта на промяната на доходите, на покупателната ни способност? Една - за управляващите, друга - за приближените до тях и обслужващите ги, и трета - нулева, за мнозинството онеправдани, унижени и оскърбени от заплати и пенсии. А плачем за скоростта ни в Европа! Само коледни и великденски добавки няма да преместят скоростния лост в съответствие с европейската посока.
И корупцията у нас е такава, че каквато и скорост да прилагат съответните органи, промяната няма да е лесна. Както лесно няма да се промени скоростта в борбата с престъпността и с измамниците, които ни дебнат отвсякъде. Спасение не се вижда отникъде.
Така че нека най-напред уеднаквим и оправим скоростите вътре в страната и едва тогава да имаме очи за европейските.

Празнуваме Лазаровден!

автор:Дума

visibility 1

До 15 градуса в събота

автор:Дума

visibility 37

МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 119

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 497

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 224

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 355

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 664

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ