15 Декември 2018събота03:13 ч.

Шивачките ни получават по-малко от черноработниците в Азия

/ брой: 120

автор:Аида Ованес

visibility 978

Средната заплата в шивашкия бранш е около 590 лв., в текстилната промишленост (без облеклата) е 730 лв., а в кожарската - малко над 540 лв. Това стана ясно на организираната от КНСБ конференция на тема "Леката промишленост в условията на сложен икономически растеж - предизвикателства и перспективи". Според изследване български шивачки и работещи в леката промишленост получават по-малко от работниците в Азия, припомнят от синдиката.
Около 114 хил. души работят сектора за производство на текстил и облекло, преобладаващи са работниците на 40-55 г., а близо половината са неграмотни, обясни за ДУМА Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост. Проблемите се въртят в омагьосан кръг - няма работна ръка, поради което са наемани хора без всякакви умения, заплащането е ниско, тъй като в повечето случаи се работи на ишлеме, клиентите дават ниски цени, а обучените и опитни работници напускат заради ниско заплащане. Голяма част от професионалните гимназии са закрити, а в тези, които още не са закрити, годишно се подготвят по няколко специалисти, подходящи за шивашката промишленост.
Синдикалистите отбелязаха като сериозен проблем сивия сектор. Президентът на КНСБ заяви, че иска възможно най-скорошна среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ще настоява най-сетне да влезе в сила криминализирането на осигурителните измами на некоректни работодатели. 
Причина за голяма част от трудовите злополуки в страната, в това число и завършилите със смърт, е незнанието, липсата на умения и на обучение на заетите, стана ясно от думите на изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова. През 2016 г. от ГИТ са проверили 132 предприятия с 15 437 души в системата на "производство на текстил и изделия от текстил, без облекло", в които са установени 915 нарушения. Над 1/2 от тях са по трудови правоотношения, а останалите по условията на труд.

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243