10 Декември 2018понеделник14:02 ч.

Близо 130 вируса ни заплашват това лято

/ брой: 114

автор:Аида Ованес

visibility 800

Между 120 и 130 летни вируса ни заплашват това лято, съобщи вирусологът от Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два като най-често причиняват болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство. Микробиологът подчерта, че ентеровирусите са устойчиви както на околната среда, така и на препарати за дезинфекция.
Заразяването често става от повърхности, които са докосвани от болен. Ето защо опасност съществува при ядене на неизмити зеленчуци и плодове, на местата за обществено хранене, както и на храната, която се продава край плажовете, тъй като не се знае какво е състоянието на ръцете на човека, който я продава. Вирусите остават по облегалките и дръжките на градския транспорт и обществените места. В 85% от случаите причиняват заболявания, които протичат без клинична картина, не се проявяват никакви симптоми. Ентеровирусите имат афинитет към невроните и затова, макар в редки случаи, може да причинят дори диабет, уточни акад. Гълъбов. По думите му има и щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето. Той е категоричен, че миенето на ръцете преди хранене, след посещение на тоалетна или когато хората се прибират от работа или училище, е основният начин за предпазване от заболявания, причинени от ентеровируси.
В момента няма напрежение в страната по отношение на епидемии, предизвикани от ентеровируси, категоричен е акад. Гълъбов. Той подчерта, че преди пресконференцията е разговарял и с главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за това.

 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239