19 Април 2019петък10:26 ч.

Близо 130 вируса ни заплашват това лято

/ брой: 114

автор:Аида Ованес

visibility 1080

Между 120 и 130 летни вируса ни заплашват това лято, съобщи вирусологът от Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два като най-често причиняват болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство. Микробиологът подчерта, че ентеровирусите са устойчиви както на околната среда, така и на препарати за дезинфекция.
Заразяването често става от повърхности, които са докосвани от болен. Ето защо опасност съществува при ядене на неизмити зеленчуци и плодове, на местата за обществено хранене, както и на храната, която се продава край плажовете, тъй като не се знае какво е състоянието на ръцете на човека, който я продава. Вирусите остават по облегалките и дръжките на градския транспорт и обществените места. В 85% от случаите причиняват заболявания, които протичат без клинична картина, не се проявяват никакви симптоми. Ентеровирусите имат афинитет към невроните и затова, макар в редки случаи, може да причинят дори диабет, уточни акад. Гълъбов. По думите му има и щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето. Той е категоричен, че миенето на ръцете преди хранене, след посещение на тоалетна или когато хората се прибират от работа или училище, е основният начин за предпазване от заболявания, причинени от ентеровируси.
В момента няма напрежение в страната по отношение на епидемии, предизвикани от ентеровируси, категоричен е акад. Гълъбов. Той подчерта, че преди пресконференцията е разговарял и с главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за това.

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ