21 Март 2019четвъртък12:42 ч.

БСП не подкрепи в три комисии Закона за концесиите

ГЕРБ обаче успя за си прокара спорния законопроект, с леки поправки

/ брой: 106

автор:Мая Йовановска

visibility 981

Депутатите от "БСП за България" в три парламентарни комисии не подкрепиха внесените в Народното събрание поправки в спорния Закон за концесиите. Още в първите дни, след като стана президент, Румен Радев наложи вето на закона, като един от мотивите му бе, че "законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес". Поправките, които са почти козметични, бяха внесени от група депутати от ГЕРБ и незабавно са разпределени за гледане в парламентарните комисии. Първо спорният законопроект бе одобрен от мнозинството в правната комисия още преди ден. Даже не е ясно дали е спазен минималният необходим срок за запознаване с текста на законопроекта от членовете на комисията. Вчера на съвместно заседание на енергийната и регионалната комисия законопроектът отново е приет от мнозинството. Против са гласували депутатите от "БСП за България". От левицата възразиха срещу бързото придвижване на закона. Депутатите от БСП имат сериозни критики към него, включително към сроковете на концесионните договори.
Мотивът на ГЕРБ да вкара бързо закона е, че с него се приемат задължителни директиви на Европейския съюз, с което ние закъсняваме. В новия вариант на закона има само леки промени. Като максимална продължителност за държавните концесии е заложен срок 35 години, но остава и вариант за удължаване чрез понятието "максимален срок", определян от възложителя на концесията. Решението за това обаче ще трябва задължително да се взема от Народното събрание. За общинските концесии максималният срок е 20 години. За по-дългите се изисква одобрение с 2/3 от гласовете на общинския съвет, а ако срокът е над 35 години - от парламента.
Проектът предлага концесиите да се възлагат от министрите и кметовете, но Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. Новото в сравнение със сега действащия закон са и процедурите за концесии. Освен открита се въвежда още състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог.

 

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55