10 Декември 2018понеделник14:01 ч.

Тъжно-смешни хвалби

/ брой: 99

автор:Мая Йовановска

visibility 817

Властта наша, като се изтъпани пред чужденци, често се случва или да се самозабрави, или такива да ги бръщолеви, та човек може да си помисли, че нещо много значително някак си е изпуснал и не е разбрал, че реки от мед и масло са потекли в родината ни през последните години.
На среща преди ден с представители на Комисията по прехрана и земеделие при германския Бундестаг нашият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров ги е редил едни хвалби за агросектора ни, та ум да ти зайде. Всичко става известно от съобщение на МЗХ. Как в последно време аграрният отрасъл се развивал динамично. Как българското земеделие било експортно ориентирано, а външнотърговското салдо положително. Даже се е похвалил, че у нас се отглежда "огромната" бройка от около 1,5 млн. овце.
Как е прозвучало всичко това на германците, не ми се мисли, щото тая държава е от големите агропроизводители в ЕС и най-вероятно "колосалните" ни успехи само са ги накарали да се позасмеят. Защото ние, потребителите тук, ядем вносни, включително и германски, салами, картофи и какво ли още не и така подпомагаме чуждите икономики. А докато нашите управници каканижат глупости за динамично развитие, близо 90% от това, което слагаме на трапезата си, е вносно!
Вярно, че външнотърговското салдо е положително, въпросът е, че като извадим от него зърното, ще лъсне мрачната картина в животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството... И опитите за внушение - дали тук на местна почва или пред чужденците, колко ни е износът. И че ако той се вдига, агросекторът ще просперира, е тъпа и безсмислена мантра. Няма лошо в експорта, лошото е в сбърканата политика. Защо властта не си направи труда да подпомогне създаването на подходящи условия, така че българските производители да покриват основната част от вътрешното ни потребление, а? Пък нека после се хвалят.

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239