19 Април 2019петък10:25 ч.

Тъжно-смешни хвалби

/ брой: 99

автор:Мая Йовановска

visibility 854

Властта наша, като се изтъпани пред чужденци, често се случва или да се самозабрави, или такива да ги бръщолеви, та човек може да си помисли, че нещо много значително някак си е изпуснал и не е разбрал, че реки от мед и масло са потекли в родината ни през последните години.
На среща преди ден с представители на Комисията по прехрана и земеделие при германския Бундестаг нашият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров ги е редил едни хвалби за агросектора ни, та ум да ти зайде. Всичко става известно от съобщение на МЗХ. Как в последно време аграрният отрасъл се развивал динамично. Как българското земеделие било експортно ориентирано, а външнотърговското салдо положително. Даже се е похвалил, че у нас се отглежда "огромната" бройка от около 1,5 млн. овце.
Как е прозвучало всичко това на германците, не ми се мисли, щото тая държава е от големите агропроизводители в ЕС и най-вероятно "колосалните" ни успехи само са ги накарали да се позасмеят. Защото ние, потребителите тук, ядем вносни, включително и германски, салами, картофи и какво ли още не и така подпомагаме чуждите икономики. А докато нашите управници каканижат глупости за динамично развитие, близо 90% от това, което слагаме на трапезата си, е вносно!
Вярно, че външнотърговското салдо е положително, въпросът е, че като извадим от него зърното, ще лъсне мрачната картина в животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството... И опитите за внушение - дали тук на местна почва или пред чужденците, колко ни е износът. И че ако той се вдига, агросекторът ще просперира, е тъпа и безсмислена мантра. Няма лошо в експорта, лошото е в сбърканата политика. Защо властта не си направи труда да подпомогне създаването на подходящи условия, така че българските производители да покриват основната част от вътрешното ни потребление, а? Пък нека после се хвалят.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ