19 Март 2019вторник08:45 ч.

Корупцията като норма

/ брой: 96

автор:Мая Йовановска

visibility 946

В Европейския съюз държим първенство в какви ли не негативни класации. Сочат ни и за най-корумпираната държава. Даже по данни, изнесени в началото на годината, не само сме "най" в корупцията, но се твърди, че тя у нас расте главоломно. Ако попитате който и да е нашенец - дали редови гражданин или представител на бизнеса, ще ви каже, че върхът на този гноясал цирей са обществените поръчки. Сиреч прогнилите до безумие корупционни практики, които е трудно да кажем откъде тръгват - от държавата или от бизнеса. Въпросът е като онзи за яйцето и кокошката. Но не е трудно да си отговорим има ли оправдания за тези, дето го правят. Някои го правят по принуда, други, вече обръгнали и напатили се, го правят почти с охота, за да не "изгорят", трети пък напълно са се сраснали в един идеално функциониращ корупционен Франкенщайн. Корупцията у нас се превърна в неписана норма.
Всички тези механизми, разбира се, си остават зад паравана на лъскавите обещания. Малцина са тези, които открито говорят за тях, но всички са наясно, че те живеят пълноценен паралелен живот.
Едно от многото обещания, които още кабинетът "Борисов 2" даде, е да направи облекчения за бизнеса. И в тази същата връзка бе обещан и нов Закон за обществените поръчки. Той бе широко рекламиран от Томислав Дончев със заявката да е по-добър, по-опростен и най-важното - щял да намали бюрокрацията и да засили контрола. Беше внушено как всичко в обществените поръчки ще тръгне по мед и масло. И законът бе гласуван.
И тук идва въпросът каква я свърши властта след всички гръмки обещания. Извън факта, че през миналата година и Брюксел ни дърпа ушите по тази тема, преди дни държавната финансова инспекция съобщи, че е засякла нарушения при близо 40% от обществените поръчки през миналата година. Нарушенията са за милиони. А над 100 доклада от проверки отиват на прокурор.
След такива констатации дали нещо се е променило? Корупционният Фанкенщайн си е жив и здрав.

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53