18 Декември 2018вторник20:10 ч.

"Весело беше на моето погребение..."

/ брой: 95

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 2303

...Любима песничка на изумително надарения от боговете с талант и чувство за хумор Васил Цонев - Дон Базилио, който обичаше приживе да повтаря измисления от самия него лозунг "Нито ден без гаф!".
Новото ни правителство - благородна сплав от износени гербери и недоносени "патриоти", упорито следва този призив. И ето ти гафа с едно поредно скандалче, в началото на което няма нищо, което да го отличи от скандалното ни политическо ежедневие: някой си Павел Тенев, новоназначен зам.-министър, навремето си направил, а сетне разпространил във фейсбук снимка, в която той е вдигнал десница за хитлеристки поздрав пред восъчната фигура на униформен нацист в някакъв парижки музей. Нищо особено и катастрофално - още повече че Тенев е побързал да отстрани от страницата си този фотос, който може и да не е акт на съпричастие с нацизма, а обикновена шега. Случва се! Но ерудираният журналист и политически есеист Александър Симов не без основания съзря в тази снимка недостойно за един член на правителството поведение и поиска неговата оставка. И това се случва, затова опозицията е в опозиция - за да съзира и незримото!
Скандалът би се разсеял като ежедневна вестникарска мъглица, ако в казуса не беше се намесил лидерът и забележителен идеолог на обединения патриотизъм Валери Симеонов. Тази войнствена личност, заела, както се полага, стратегически важна управленска кота, оцени случилото се по достойнство: "Несериозна работа. На базата на какво да го оттегля - че е хитлерист или член на нацистката партия? Глупости. Няма да паднем до нивото на Симов!" И по-нататък Симеонов глаголи как през 70-те години на миналия век, като бил студент, ги завели в концлагера "Бухенвалд". "Като се замисля какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой може да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село..."
Така. А сега нещо за "майтапчийските снимки" на Симеонов в лагера на смъртта "Бухенвалд".
По същото време - пак през 70-те години, аз със семейството си гостувах във Ваймар и посетих същия лагер, недалеч от легендарния град на Гьоте и Шилер. При пещите и газовите камери, където са унищожени десетки хиляди невинни жертви на нацизма, моят син Пламен пребледня, повърна и припадна. Последва "Бърза помощ", инжекция и прочее процедури за един припаднал младеж, който се оказа не такъв веселяк като Симеонов. А ако той, обединеният патриот, заел иронична поза срещу големия журналист Александър Симов, си е направил "майтапчийска снимка" и под душовете, от които вместо вода е текъл газ "Циклон-Б", бих убедено му дал неговия собствен съвет:
Господин Симеонов, усетът на един политик кое днес, в днешна Европа, е допустимо и кое - забранено, е разликата между държавника и неговата карикатура. Подайте оставка и се прибирайте на село!

 

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246