14 Декември 2018петък10:58 ч.

520 лева минимална заплата обещаха от КНСБ

На осмия конгрес на конфедерацията чуждестранните гости изтъкнаха това, което е пред очите на всички българи - бедността

/ брой: 85

автор:Ева Костова

visibility 437

Поне 520 лева минимална заплата още догодина поиска КНСБ в лицето на своя президент Пламен Димитров на откриването на осмия редовен конгрес на синдиката. Оттам настояват за 120 лв. годишно увеличение на заплатите във всички сектори. Като реалистично синдикатът вижда след пет години минимална заплата от 800 лева, а средна - 1700 лева, припомни тезата на синдикалистите Пламен Димитров. Според него тогава жизненият стандарт на българина трябва да е на ниво поне 60 на сто от това на средния европеец.
В поздравлението си към конгреса Валери Жаблянов от БСП, зам.-председател на Народното събрание, призова КНСБ да защитава правата на работещите и хармонията между работодатели и работници, която още липсва. Той изтъкна, че колкото повече богатеят 3 на сто от българите, толкова повече обедняват останалите 97%. Според него емиграцията е плод и на това, че хората, дори и да искат, няма къде да работят.
Знаем, че в България и заплатите, и пенсиите са ниски, изтъкна една от гостенките на конгреса, представителка на Международната организация на труда. Къде по-открито или по-дипломатично този факт споменаха и други чуждестранни ръководители на организации в сферата на труда и социалната политика. Дори бъдещият министър-председател, както Пламен Димитров представи Бойко Борисов, призна с половин уста, че в някои сфери разликата между заплащането на българския и европейския работник достига 10 пъти. Той отново обеща справедливост и по-високи доходи, които хората очакват, и затова ГЕРБ ще се обърне с лице към тях...
България продължава да е най-бедната страна в Европа и в центъра на бъдещето управление на страната трябва да са политиките, които ще позволят да се преборим с неравенството и да възвърнем вярата на хората в справедливостта, допълни лидерът на КНСБ. Той изтъкна три стратегически приоритета: политическа стабилност, инвестиции, социално сближаване и диалог, в който страните заедно търсят решение, но и заедно носят отговорност. КНСБ настоява приоритетите да намерят адекватно финансиране в бюджета за 2018 г. От конфедерацията виждат и коренно преустройване на системата за социално подпомагане с обединяване на многото програми и засилване на контрола. Синдикалистите предвиждат и програми за семействата за подобряване на жизнения стандарт, правото на образование и първа работа, застраховане на синдикалните членове срещу безработица и др. КНСБ наброява 300 000 членове и е най-голямата неправителствена организация у нас.
Сред близо 600 гости на конгреса на КНСБ бяха и депутатите от "БСП за България" Таско Ерменков, Петър Кънев, Крум Зарков. Вчера до обяд форумът премина кротко. Днес се очаква изборът на ново ръководство - най-вероятен победител в надпреварата за президент е Пламен Димитров.

 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243