24 Април 2019сряда08:05 ч.

520 лева минимална заплата обещаха от КНСБ

На осмия конгрес на конфедерацията чуждестранните гости изтъкнаха това, което е пред очите на всички българи - бедността

/ брой: 85

автор:Ева Костова

visibility 542

Поне 520 лева минимална заплата още догодина поиска КНСБ в лицето на своя президент Пламен Димитров на откриването на осмия редовен конгрес на синдиката. Оттам настояват за 120 лв. годишно увеличение на заплатите във всички сектори. Като реалистично синдикатът вижда след пет години минимална заплата от 800 лева, а средна - 1700 лева, припомни тезата на синдикалистите Пламен Димитров. Според него тогава жизненият стандарт на българина трябва да е на ниво поне 60 на сто от това на средния европеец.
В поздравлението си към конгреса Валери Жаблянов от БСП, зам.-председател на Народното събрание, призова КНСБ да защитава правата на работещите и хармонията между работодатели и работници, която още липсва. Той изтъкна, че колкото повече богатеят 3 на сто от българите, толкова повече обедняват останалите 97%. Според него емиграцията е плод и на това, че хората, дори и да искат, няма къде да работят.
Знаем, че в България и заплатите, и пенсиите са ниски, изтъкна една от гостенките на конгреса, представителка на Международната организация на труда. Къде по-открито или по-дипломатично този факт споменаха и други чуждестранни ръководители на организации в сферата на труда и социалната политика. Дори бъдещият министър-председател, както Пламен Димитров представи Бойко Борисов, призна с половин уста, че в някои сфери разликата между заплащането на българския и европейския работник достига 10 пъти. Той отново обеща справедливост и по-високи доходи, които хората очакват, и затова ГЕРБ ще се обърне с лице към тях...
България продължава да е най-бедната страна в Европа и в центъра на бъдещето управление на страната трябва да са политиките, които ще позволят да се преборим с неравенството и да възвърнем вярата на хората в справедливостта, допълни лидерът на КНСБ. Той изтъкна три стратегически приоритета: политическа стабилност, инвестиции, социално сближаване и диалог, в който страните заедно търсят решение, но и заедно носят отговорност. КНСБ настоява приоритетите да намерят адекватно финансиране в бюджета за 2018 г. От конфедерацията виждат и коренно преустройване на системата за социално подпомагане с обединяване на многото програми и засилване на контрола. Синдикалистите предвиждат и програми за семействата за подобряване на жизнения стандарт, правото на образование и първа работа, застраховане на синдикалните членове срещу безработица и др. КНСБ наброява 300 000 членове и е най-голямата неправителствена организация у нас.
Сред близо 600 гости на конгреса на КНСБ бяха и депутатите от "БСП за България" Таско Ерменков, Петър Кънев, Крум Зарков. Вчера до обяд форумът премина кротко. Днес се очаква изборът на ново ръководство - най-вероятен победител в надпреварата за президент е Пламен Димитров.

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ