18 Ноември 2018неделя00:34 ч.

Хоризонти

Български и руски писатели дадоха пример на политиците

С перото си творците доказаха, че дружбата между нашите два народа е дълговечна и не зависи от моментната политическа конюнктура

/ брой: 82

автор:Боян Бойчев

visibility 1068

Има едно място в България, където се случват наистина невероятни за нашето съвремие неща. Едно място, където се събират река, гора и море, а във въздуха звъни поезия...
За пореден път Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" се превърна в център на духовността и дом на литературата. В продължение на една седмица тук се проведе българо-руска писателска среща, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност. Проявата бе организирана от Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Русия със съдействието на фондация "Устойчиво развитие за България" и с участието на Славянска литературна и артистична академия, Славянския център - СОК "Камчия", в."Литературная газета", в."Словото днес", "Золотое перо Руси" и бе под почетния патронаж на Н. Пр. Бойко Коцев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация.
Програмата на писателската среща беше наситена с поетични рецитали, представяния на книги, авторски вечери, преводи на стихотворения, литературни дискусии, както и с време, и възможност за лично общуване в духа на традиционните отношения между българските и руските творци. В дружеска обстановка писателите обсъдиха творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а също възможностите за сътрудничество на фона на предизвикателствата  на ХХІ век.
От българска страна взеха участие: Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков, Иван Есенски, Пенка Чернева, Владимир Стоянов, Елица Виденова, Димитрина Кюркчиева, Петранка Божкова, Лалка Павлова, Ники Комедвенска, Иглика Пеева, Пламен Панчев, Елка Няголова, Панчо Панчев, Надя Попова, Анжела Димчева, Боян Бойчев. От руска страна присъстваха: Михаил Чердинцев, Максим Замшев, Алес Кожедуб, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Ирина Сабеникова, Виктор Пронин, Наталия Воробьова - Хржич, Анатолий Щелкунов, Анна Гаганова, Олеся Емелянова и Мария Емелянова.
Още през първата вечер, на официалното откриване в зала "Москва" на хотел "Лонгоз", водено от Атанас Звездинов и Владимир Стоянов, въздухът се изпълни с литература. От името на руските писатели говори ръководителят на групата Михаил Чердинцев. Беше прочетено и специално приветствено писмо от председателя на СБП Боян Ангелов, който не можа да присъства поради ангажименти в чужбина.
На следващия ден писателите посетиха Славянския център на СОК "Камчия", като основната тема бе историческата памет и духовните хоризонти. А вечерта беше посветена на Наталия Воробьова-Хржич - актриса, поет и белетрист, по време на която бе прожектиран колаж от нейни филмови роли, звучаха нейни стихове.
Няколко книги бяха представени по време на писателската среща. При изключителен интерес премина премиерата на луксозната поетична антология "България - Любов", която бе издадена от "Български писател". Присъстващите български поети прочетоха свои стихове, включени в книгата, както и произведения на известни български класици. По време на премиерата Станка Шопова, председател на фондация "Устойчиво развитие за България", разказа за многобройните културни инициативи, които се осъществяват на територията на този международен център, за срещите между творчески личности от различни поколения и от различни националности, като подчерта, че "словесността е в корена на нашата концепция." Поетът Максим Замшев, главен секретар на Московската градска организация на Съюза на писателите на Русия, заяви, че никога не се е чувствал в България като на гости, тук винаги си е като у дома. Той подчерта колко важно е в тази сложна геополитическа обстановка да се поддържа приятелството между интелектуалците, защото любовта между нашите два народа е дълговечна и не зависи от моментната политическа конюнктура.
Руско издание на стиховете на Елка Няголова "Ангел в пещере" ("Ангел в пещерата") беше другата книга, която бе представена на литературния форум. Книгата е издадена в Москва, където е била и първата й презентация, и съдържа около 100 стихотворения в превод на 16 различни поети. По време на презентацията самата поетеса разказа интересни случки от своя живот и чете стихове на руски и български. Нейни творби от книгата прочете и Наталия Воробьова-Хржич.
Новата книга на Надя Попова "Дух над водите" също гостува в "Камчия". В нея са включени есета, портрети, литературна критика и публицистика. На представянето авторката сподели любопитни истории от времето, когато е била студентка в Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Това провокира и спомените на Михаил Чердинцев и Алес Кожедуб, които също разказаха случки с големи руски писатели от средата и края на миналия век. В заключение Надя Попова обеща, че допълнително ще публикува още истории за емблематични фигури на руската литература.
Боян Бойчев също направи презентация на стихосбирката си "Морски скитник", като прочете стихове от нея както на български, така и на руски в негов собствен превод. 
Няколко вестника бяха представени на писателската среща. Писателите Алес Кожедуб и Максим Замшев коментираха творческите задачи и перспективите, стоящи пред популярния руски вестник "Литературная газета". Олеся Емелянова и Мария Емелянова от московското издателство "У Никитских ворот" говориха за съвременната руска поезия и издателската политика в това направление. Това провокира дебати около промените в държавната политика както в България, така и в Русия, които се отразиха пагубно на писателското творчество - около това мнение се обединиха присъстващите творци. Максим Замшев каза, че в Русия са преведени много големи български поети, и прочете свои преводи на стиховете на Никола Вапцаров и Христо Ботев.
След това бяха представени и българските вестници, в които литературата има значимо присъствие. Иван Есенски говори за изданието на СБП "Словото днес", Лъчезар Еленков - за "Моята вяра" и "Жарава", а Боян Бойчев - за в.ДУМА и литературното му приложение "Пегас", което в момента е единственото от този род в национален всекидневник.
Анна Гаганова направи презентации за книгата на българския учен академик Михаил Арнаудов "Психология на творчеството", както и за темата за труда в руското творчество. А в Славянския център присъстващите се насладиха на стиховете на поета бард Владимир Стоянов от неговата книга "Перо от облак". "Човешкото лице на руската дипломация" - поети и писатели дипломати, представи Анатолий Щелкунов. А Виктор Пронин, известен руски писател криминалист, разказа за екранизациите на своите произведения от цикъла "Записки на полетата на криминалните романи". 
В продължение на 5 дни поетите от България и Русия превеждаха и стихове на своите колеги, които накрая представиха по време на емоционално двуезично литературно четене. Идеята е това сътрудничество да прерасне в лаборатория за раждането на нови книги.
Участниците в срещата спазиха традицията и подариха свои книги с автограф на библиотеката на СОК "Камчия".
Поредната Българо-руска писателска среща показа нещо много важно: никакви политици и никакви геополитически интереси не могат да попречат на общуването между творците от двата братски народа. А когато има единение на духа, и самите народи избират общия път.Руският поет Максим Замшев

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223