21 Март 2019четвъртък12:48 ч.

От редактора

Перото е по-силно от оръжията

/ брой: 77

автор:Боян Бойчев

visibility 1177

Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско военно летище. Това на практика бе военен удар срещу суверенна държава. Какво тук значи ООН? САЩ продължават да се вживяват в ролята на световен жандарм. Нещо, което предизборно новият президент беше обещал да не се случва. После - демонстрация на оръжие - "майката на бомбите". После корабна армада пое към КНДР, за да "решава проблема". Кой е следващият?
А ние бързаме официално да подкрепим... войната. Външното ни министерство излезе с поредната си придворна декларация, в която подкрепи ударите срещу Сирия. Не, не става дума за удари срещу позиции на терористите от Ислямска държава, а срещу войските на законното правителство. Изглежда, че служителите в нашето Външно се назначават отвън по степен на угодничество и вярност. Пак не случихме на външен министър, се казва в декларацията на ГС на БСП-София и това май беше единствената партийна адекватна реакция у нас, подложена на помийна критика от грантаджиите.
Ами корабите покрай бреговете на КНДР? Светът беше на косъм от ядрен конфликт, само някой трябваше по-емоционално да подшушне на американския президент да натисне копчето... Добре, че има и трезви глави. Истината обаче е, че вече повече от 60 години КНДР не води агресивна политика към никого. Тя няма над 200 военни бази по света, не се намесва с войските си, където реши, че има интереси, нито води завоевателна политика. Изолирана от останалия свят, особено след падането на Източния блок, тя си има собствен път на развитие, който със сигурност не отговаря на "либералните ценности". Затова е трън в очите. И обвиненията, че провеждала военни опити и създавала оръжие, изглеждат нелепо на фона на ежегодните американски военни маневри край бреговете й. Има ли друг начин да защити суверенитета си?
Защото ние го загубихме...
Няма как да приема войната като начин за решаване на конфликти и противоречия. Мисля, че в това е и ролята на достойния творец, една от основните му мисии - да се бори със своето творчество за съхранение на мира и живота на планетата.
Защото перото на твореца може и трябва да бъде по-силно от оръжията.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55