20 Ноември 2018вторник20:48 ч.

Цинизъм в бедна империя

/ брой: 73

автор:Ева Костова

visibility 1150

Ръча везирът, заръча... класът да падне. Това иска Асоциацията на едрия капитал - да се отмени допълнителното месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. За целта се носи вода от девет планини в десета и твърде витиевато се обосновава поредното социално рязане. Работодателите са царе в рязането - май наистина идва времето, когато ще им работим, пък и ще им плащаме за този "каприз".
Надбавката за стаж в много държави се нарича лоялност. У нас е трън в очите на сайбиите. В държава, която води по бедност в ЕС, където трудът е най-евтин, където само за миналата година сме намалели с 51 000 официално, където мрем млади, а младите чезнат като облачета бели... Как да приемем, че искането за отпадане на стажа е чиста случайност? Тази абсурдна промяна би ускорила още повече спада на доходите. Нито младите, нито по-възрастните работници ще са доволни, каквито мотиви изтъкват вносителите на промяната. Напротив - спадът на дохода ще бъде и за едните, и за другите. Работодателите знаят това най-добре, но цинично завоалират намеренията си с "грижа за работещите". Без капка срам и без поне малко от малко оправдание за алчността си. Защото това е истината - алчността на тези, които не знаят какво е нямане. Наемането на роби, бачкащи за без пари, би било най-доброто за печалбите на частника.
Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, това не е добра идея, заяви дори бивш социален министър на ГЕРБ. Но бизнесмените продължават да упорстват. Нещо повече - предложеният проект нямало да доведе до въздействие върху държавния бюджет. Това ще успокои сигурно новия стар финансов министър Горанов, който отдавна радее за отнемането на класа. И сигурно ще бъде подкрепен от своите в ГЕРБ, които надали ще се замислят за някакъв си дребен, нищожен работещ българин. Онзи, които бачка за баровците за едната пиклива чест. Келепирът е за тях в империята на бедността.
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 18

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 22

/ брой: 226