25 Март 2019понеделник14:52 ч.

Цинизъм в бедна империя

/ брой: 73

автор:Ева Костова

visibility 1225

Ръча везирът, заръча... класът да падне. Това иска Асоциацията на едрия капитал - да се отмени допълнителното месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. За целта се носи вода от девет планини в десета и твърде витиевато се обосновава поредното социално рязане. Работодателите са царе в рязането - май наистина идва времето, когато ще им работим, пък и ще им плащаме за този "каприз".
Надбавката за стаж в много държави се нарича лоялност. У нас е трън в очите на сайбиите. В държава, която води по бедност в ЕС, където трудът е най-евтин, където само за миналата година сме намалели с 51 000 официално, където мрем млади, а младите чезнат като облачета бели... Как да приемем, че искането за отпадане на стажа е чиста случайност? Тази абсурдна промяна би ускорила още повече спада на доходите. Нито младите, нито по-възрастните работници ще са доволни, каквито мотиви изтъкват вносителите на промяната. Напротив - спадът на дохода ще бъде и за едните, и за другите. Работодателите знаят това най-добре, но цинично завоалират намеренията си с "грижа за работещите". Без капка срам и без поне малко от малко оправдание за алчността си. Защото това е истината - алчността на тези, които не знаят какво е нямане. Наемането на роби, бачкащи за без пари, би било най-доброто за печалбите на частника.
Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, това не е добра идея, заяви дори бивш социален министър на ГЕРБ. Но бизнесмените продължават да упорстват. Нещо повече - предложеният проект нямало да доведе до въздействие върху държавния бюджет. Това ще успокои сигурно новия стар финансов министър Горанов, който отдавна радее за отнемането на класа. И сигурно ще бъде подкрепен от своите в ГЕРБ, които надали ще се замислят за някакъв си дребен, нищожен работещ българин. Онзи, които бачка за баровците за едната пиклива чест. Келепирът е за тях в империята на бедността.
 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57