30 Ноември 2022сряда22:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

22 мерки срещу агресията в училище предложи МОН

Здравни кабинети, горещ телефон за учениците, нови правила за приобщаващо образование предвижда план на няколко ведомства

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 4

План за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата представи вчера служебният министър проф. Николай Денков. Половината от мерките трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година, други са до края на 2018 г., има и постоянни. Планът е разработен съвместно от МОН, представители на омбудсмана, на МЗ, МВР, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Изпълнителна агенция "Социално подпомагане" (АСП), Националното сдружение на общините.
Документът предвижда до края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредбата на МЗ за здравните кабинети в училищата. В него ще бъдат предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения. До края на 2018 г. трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози.
Още до края на май т.г. ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок педагозите ще преминат през инструктаж за задължително консултиране с медицинско лице в случай на инцидент. По тези задачи ще работят заедно регионалните управления на образованието, регионалните здравни инспекции и директорите на училищата. Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. На детските градини и училищата ще бъде предоставена информация за доставчици на социални услуги за деца, които при нужда могат да бъдат използвани. Ще бъдат популяризирани също добри практики за работа с родители, които отказват да сътрудничат на училището.
На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати с националната телефонна линия за деца 116 111. В мерки срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа "връстници обучават връстници" пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите, повече извънкласни занимания.
До септември т.г. ще бъде преработен държавният образователен стандарт за приобщаващото образование, като ще бъдат включени правила за координиране при превенция на агресията и за работа с родителите. Учителите ще преминат обучения за оказване на първа помощ на ученици и за преборване на агресията и кибертормоза. В плана е предвидено да се направи подробно проучване на законодателството, отнасящо се до семейството, училището и социалните служби.


Снимка Благовеста Цветкова

В изготвянето на плана и в изпълнението му за пръв път участват представители на различни ведомства

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 320

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 1

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 393

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ