18 Март 2019понеделник16:35 ч.

Шарка, но не дребна

/ брой: 71

автор:Ева Костова

visibility 733

Морбили. Таза дума стана особено популярна напоследък у нас. И стряска родители и деца, макар и поизраснали. Защото задушава еднакво и новородени, и възрастни, не дай си, Боже. Стигна се дори до смърт - 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от морбили в неделя. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, позната и като дребна шарка. В началото се смяташе, че вирусът тръгва от Румъния. Сега се локализира в гетото на Пловдив. Това вече иде да подскаже много неща. За живота не само там, за мръсния въздух навсякъде, за лошата хигиена даже в училища и детски заведения, за качеството на имунизациите, за липсата на добро здравеопазване и култура на общуването. Но най-вече идва да покаже бедността ни, от която произлизат и повечето болести. Все пак географски не сме в света, за който УНИЦЕФ бие тревога как децата там са оставени вън от всякакви медицински грижи.
Не сме, но всъщност сме. Започнаха да се появяват болести, които по времето на омразния за мнозина социализъм бяха ликвидирани из корен. Сега се връщат. А по животните колко болести се върнаха, които изтребват и малкото останал добитък, но застрашават и здравето на нацията. Която е с много, много намалена имунна защита при това качество на храните, пиенето, недохранването...
Родителите на починалото дете обвиняват лекарите за смъртта му. Лекарите, като при всяка опасност, алармират за възможното предпазване и възможните мерки в епидемична обстановка. А керванът си върви - един много тъжен керван от минали грешки, сегашно и бъдещо нехайство в нашето бедно общество. По традиция трябва да се случи най-лошото, за да се вземат мерки. Макар и от ден до пладне. И пак се чудим дали здравният министър, който ще поеме МЗ, наистина ще работи в името на хората, а няма да гони поредни налудничави идеи за "реформи".

 

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52