21 Ноември 2018сряда04:50 ч.

Шарка, но не дребна

/ брой: 71

автор:Ева Костова

visibility 668

Морбили. Таза дума стана особено популярна напоследък у нас. И стряска родители и деца, макар и поизраснали. Защото задушава еднакво и новородени, и възрастни, не дай си, Боже. Стигна се дори до смърт - 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от морбили в неделя. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, позната и като дребна шарка. В началото се смяташе, че вирусът тръгва от Румъния. Сега се локализира в гетото на Пловдив. Това вече иде да подскаже много неща. За живота не само там, за мръсния въздух навсякъде, за лошата хигиена даже в училища и детски заведения, за качеството на имунизациите, за липсата на добро здравеопазване и култура на общуването. Но най-вече идва да покаже бедността ни, от която произлизат и повечето болести. Все пак географски не сме в света, за който УНИЦЕФ бие тревога как децата там са оставени вън от всякакви медицински грижи.
Не сме, но всъщност сме. Започнаха да се появяват болести, които по времето на омразния за мнозина социализъм бяха ликвидирани из корен. Сега се връщат. А по животните колко болести се върнаха, които изтребват и малкото останал добитък, но застрашават и здравето на нацията. Която е с много, много намалена имунна защита при това качество на храните, пиенето, недохранването...
Родителите на починалото дете обвиняват лекарите за смъртта му. Лекарите, като при всяка опасност, алармират за възможното предпазване и възможните мерки в епидемична обстановка. А керванът си върви - един много тъжен керван от минали грешки, сегашно и бъдещо нехайство в нашето бедно общество. По традиция трябва да се случи най-лошото, за да се вземат мерки. Макар и от ден до пладне. И пак се чудим дали здравният министър, който ще поеме МЗ, наистина ще работи в името на хората, а няма да гони поредни налудничави идеи за "реформи".

 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226