24 Март 2019неделя01:45 ч.

От редактора

Везните на демокрацията

/ брой: 69

автор:Боян Бойчев

visibility 1548

Една реплика на Корнелия Нинова, при това извадена от контекста, предизвика толкова много коментари. Появиха се дори мнения, че тази реплика натежала на везните и ги наклонила към загуба на левицата.
Този епизод кой знае защо ми заприлича на онази сцена от "Под игото", когато на изпита малката Събка изрича думи, които всеки говори под сурдинка, но не смее да изрече гласно. Защото Кирияк-Стефчовци в такива случаи веднага скачат, казват нещо високомерно и отиват да докладват където трябва.
Но ако трябва да слагаме на везните последния вече повече от четвърт век, нека да видим какво ще се получи.
Получихме свободата да говорим, да имаме плурализъм на мненията. Но каква е тази свобода, когато медиите налагат политическата воля на управляващите, която в повечето случаи съвпада с тази на собствениците им? Свободата да пътуваме, но можеш ли да пътуваш и има ли смисъл, когато работиш от сутрин до вечер, за да свържеш двата края и лишаваш семейството си от общуване? Отказахме се от уравниловката, но в същото време, нека цитираме Алеко Константинов, "личната свобода роди нов господар - капитала" и "...волята народна се е превърнала във воля на капитала". Разрушихме икономиката си, за да може байганьовщината да процъфтява в цялата й уродливост. Унищожихме икономиката, за да дадем богатствата в ръцете на хора със съмнителни доходи и морал.
И какво сега? Започваме да слагаме от другата страна. Безплатно и качествено образование, учениците са мотивирани да учат и четат книги, вместо да се шляят по улиците и да се друсат с "амфети" и други наркосубстанции. Културата, макар и цензурирана, беше приоритет и държавна политика, а не оставена на подаяния в задния двор на пазарната икономика. Безплатно и качествено здравеопазване, а не най-болната нация в Европа. Сигурност - децата играеха по цял ден навън, хората не се страхуваха, че ще бъдат измамени, обрани, пребити, убити, а не ширеща се безнаказана престъпност. Морал, ценности, добродетели, днес заменени от такива с обратен знак.
Но това го разбира и мислещата част от младите хора и те все по-често задават неудобни за статуквото въпроси.
И да, демокрацията може и да отнема, още повече когато е подменена от плутокрация.
Така че думите са си съвсем точни и съвсем на място. Друг въпрос е, че на повечето не им стиска да ги кажат публично.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56