20 Ноември 2018вторник20:46 ч.

Балансьорът Вучич

/ брой: 66

автор:Николай Коев

visibility 809

Вече е известно, че в кабинета на президента на Сърбия в Белград ще се настани Александър Вучич.  Политическите наблюдатели съзряха освен безспорния триумф на младия лидер и друго - Сърбия залага окончателно на политиката на баланс между големите играчи на световната сцена и по този начин ще се стреми да гарантира националния си интерес. А това означава, че ще продължи стремежа си към пълноправно еврочленство, но и ще развива активно своите много близки отношения с Русия.
Съдбата, но и безспорните лидерски качества изстреляха Вучич на върха. Заедно с досегашния президент Томислав Николич той премина през сръбския радикализъм и скъса драматично с него, ставайки съосновател на Сръбската прогресивна партия. Мнозина видяха в тази трансформация мимикрия или просто късане на опашката на гущера. Последващите действия на бившия ръководен радикален "тандем" доказаха обаче, че става въпрос за принципно нова политика. В нея мнозинството от избирателите, изглежда, видяха шанс страната да преодолее дългата криза след разпадането на федералната държава, но и да бъде възродена позицията на Сърбия на първо място като регионален лидер.
Президентските избори в Сърбия съвпаднаха с проблемите за ЕС и неговото единство. Това обстоятелство предизвика известна тревога в новите кандидат-членки за Общността. Затова наред с Европа Вучич засили активността си и по направление на Русия. Срещна се многократно с президента Путин, договори нови параметри на икономическото сътрудничество и заяви амбиции освен на традиционния руски пазар да излезе със свои стоки и в другите страни от Евразийския икономически съюз. А що се отнася до военнотехническите връзки с Москва, то в скоро време се очаква за сръбските ВВС да бъдат доставени 6 самолета МИГ-29 на изгодна цена.
Така че балансьорът Вучич е новата поредна надежда за сърбите, които също губят търпение и за кой ли път отново разчитат на по-добър живот.   
        
       
   


   
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 18

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 22

/ брой: 226