20 Април 2019събота16:18 ч.

Светът е малък

Не ги разочаровайте!

/ брой: 59

автор:Николай Коев

visibility 1522

Толкова е красиво предизборно да ти обещават светло бъдеще, че просто сам да си завидиш. Особено когато в своето добре платено ефирно време, за малко открити на слънце парникови политици сипят щедро обещания за благоденствие под сянката единствено на своите партии. Все едно народът български е току-що напуснал вътреутробното си развитие и няма памет за близкото минало. То не са отново завършени магистрали на Север, то не е благоденствие с високи заплати и пенсии. На всичко отгоре доскорошният ковчежник Горанов ни убеждава, че в управлението на ГЕРБ за последните му две години БВП е нараснал с цели 15 милиарда. Какво значение има за него разликата нагоре с някакви си 6 милиарда. Важното е ушите на лековерните да се пълнят с измишльотини - колкото повече, толкова по-добре. Пък и кой ти чете официалната статистика? Или предизборният фишек например, че през 2015-2016 г. сме били едва ли не водещи в Европейския съюз по годишен растеж. Ами къде останаха задминаващите ни отчетливо, особено през първата част на периода, Чехия, Ирландия, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Швеция. Да не говорим, че при по-широк поглед извън групата на  благоденстващите европейски нации по този показател гледаме гърба дори на Македония и Косово.
Затова пък искат с навлажнени от умиление очи да вярваме на предизборните балони на доскоро управляващите ни за 1500 лева средна работна заплата и 650 минимална. При това щели да изсипват още "напълно отчетни" пари за прословутото саниране чрез "справедливо избрани фирми" и за няколко години да приключат този въпрос. Естествено, пак ще задвижваме икономиката, отново ще укрепваме държавната си сигурност и ще бъдем непримирими с престъпността и корупцията. Златен поток от митниците ще тече към държавната хазна, а сивият сектор толкова ще изсветлее, че напълно ще изчезне не само като явление, но и като понятие. Изобщо, каним се да управляваме пак години наред, представете си, и поставим топката в центъра за "трето" полувреме. Докато, ако вярваме на бляскавите предначертания, се превърнем едва ли не в двигател на Европейския съюз. Горката Германия! Какъв съперник се появява само. Истински балкански лъв, който се готви за скок.
Всичко и отвсякъде може да се чуе в преддверието на поредните парламентарни избори. И ако все пак има нещо сигурно, то е, че те ще се състоят. А дали ще се състави правителство, или народът отново след месеци ще бъде потопен в агитация за пореден вот, е трудно да се каже. Но рационалността и грижата за общественото здраве едва ли налага да влизаме в сценарий на верижни избори. От които в крайна сметка предишните властници разчитат на драматични обрати и яхване отново на златното руно на властта. А че в образувалия се управленски вакуум с държавата може всичко да се случи, едва ли е важно. Може би лекомислено ще си затваряме очите пред платения автобусен керван от Турция с цел гласуване за ДОСТ на Местан, партията, която също лекомислено бе регистрирана по времето на ГЕРБ? Или може би ще отминем и откритото лобиране за същата тази формация на политическо ниво в съседната страна, с която иначе искрено желаем добросъседство и нормални отношения? Дали ще повярваме на думите на лидера на ГЕРБ, че неговата партия е разрешила бежанския проблем (през лютата зима!?) и е била дори посредник в регулирането на въпроса с европейските лидери и Турция, когато с една директива от Юг може да се отприщи такъв човешки поток към нас, с който едва ли ще се справим? Да бъдем ли спокойни с боеспособността на армията ни и нейното въоръжение, включително и във ВВС? В съседните ни страни закупуват нова техника, дори и Косово иска да прави армия и се въоръжава. Или вероятно разчитаме на солидарната ни защита от партньорите, които и бездруго имат свои сериозни проблеми.
С една дума - териториалната ни цялост и суверенитет са водещи в тревожното ни време. Именно това трябва да проумеят политиците от всички цветове и нюанси. А не да ни омайват с фалшиви новини за минал и бъдещ растеж, бързо придвижване по калпави магистрали и лепене на стиропор върху панелите. Защото, ако новите управляващи гарантират националната ни сигурност с реални действия, но и с дипломатически усет за нейното укрепване, то пътят до стабилизацията и дори напредъкът ще бъде по-възможен и открит. Така че времето на предизборната пушилка изтича, както впрочем и прекалено дълго проточилото се търпение на нацията. Затова изборите и бързото съставяне на ново редовно правителство дават шанс на България. Нека го оползотворим разумно като българи, патриоти и европейци. На хората им омръзна да чакат, пък и вече губят търпение. Не ги разочаровайте!

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 661

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 277

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 417

Сенатор Уорън поиска импийчмънт на Тръмп

автор:Дума

visibility 2

Митинг в Белград в подкрепа на Вучич

автор:Дума

visibility 65

Експлозия избухна в центъра на Кабул

автор:Дума

visibility 58

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1169

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 745

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ