23 Март 2019събота09:52 ч.

ЕК предлага "праг на достойнство"

Доходите ни се втвърдиха повече от асфалта на ГЕРБ-овите магистрали

/ брой: 22

автор:Ева Костова

visibility 827

Едно сравнително ново понятие - Европейски социален стълб - броди и у нас. "В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва", каза наскоро Жан-Клод Юнкер, шеф на Европейската комисия. Комисията, която има ограничени права в сферата на социалната политика, подготвя реформа на функциите и целите на ЕС и иска да включи борбата със социалното и икономическото неравенство, които често се използват като аргументи от десните евроскептични партии в 28-членния блок. И новината бе произведена - Жан-Клод Юнкер иска минимална заплата първо в Еврозоната, после в целия ЕС.
Преди време ставаше дума за гарантиран минимален доход за всеки и тогава много българи се видяха с доходи от 400 евро, дошли ей така както си стоят безработни даже. Слухът пошумя, пошумя и си отиде. За да дойде нов. Интересно, защо Европейската комисия точно сега се сети за ниските доходи в някои от бившите социалистически страни от Изтока? Години наред тя май нехаеше за доходите примерно в бедна България, която е на последно място по немотия, докарала дори и работещите до просешка тояга. Да не говорим за пенсионерите и децата, при които се възпроизвежда бедността на родителите. Даже от Брюксел по едно време твърдяха, че бедността е вътрешен проблем на страните, а управниците от ГЕРБ така го увътриха, че бедността ни стана по-твърда от асфалта на прочутите им магистрали.
Европейската комисия се заинтересува от бедността на страни като България заради собствената си кожа явно. За да се предпази от нападките на онези, които биха я подозрели в липсата на социална чувствителност. Както уточняват самите документи на ЕС, компетентността на съюза е да "подкрепя и допълва дейностите на държавите членки" в редица сфери по отношение на хората на и извън пазара на труда. Държавите членки, участващи в стълба на социалните права, ще бъдат насърчавани да предприемат действия в области, където те носят основната отговорност, социалният стълб засяга също така области, в които ЕС няма правомощия за приемане на законодателство, но в които насоките и обменът на практики биха били желателни.
Председателят на комисията отправи апела за минималната заплата на Конференция по европейския стълб за социални права, организирана от ЕК в Брюксел. От българска страна участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и социалният министър в оставка Зорница Русинова. А самата конференция бе част от обсъжданията на Европейския стълб за социални права, който трябва да се превърне в ново законодателство за регулация на социалните права в Европа и на национално равнище. Дебатите около него започнаха през март 2016 г. и се очаква да приключат горе-долу по същото време на 2017 г., когато трябва да бъде представена обобщената рамка на социалния "стълб".
Становището на Европейската конфедерация на профсъюзите, подкрепена от КНСБ и изразена от Пламен Димитров на конференцията, е, че Европейският стълб за социални права трябва да гарантира по-справедлива икономика за създаване на качествени работни места, увеличение на заплатите, подобряване на съществуващите права на хората на труда и определяне на нови, сигурни преходи на пазара на труда, институционална промяна, гарантираща насърчаването на социална Европа.
Сред най-важните акценти в позицията на ЕКП е насърчаването на увеличението на заплатите, особено в Източна Европа, където те са в пъти по-ниски от тези в Западна. Според КНСБ това ще помогне за преодоляването на т.нар. социален дъмпинг, който позволява на компаниите да дават различно възнаграждение на работниците си в Източна Европа за сметка на увеличената печалба.
Нашият социален министър в оставка по образ и подобие на своя доскорошен лидер овъртя нещата така, че никой да не разбере за какво става дума. Като например "значението на т.нар. активиращи политики, които подпомагат включването на повече хора на пазара на труда. Те се прилагат от държавите членки, отчитат националните особености и са ориентирани към индивидуалните потребности на гражданите. Интегрираните услуги са доказали своята ефективност в редица държави членки, поради това тяхното развитие и прилагане следва да продължи... "Някой да разбра нещо? Скоро няма и да разберем, защото политиките за пазара на труда не се правят ден до пладне, там чудеса не се случват, а напротив - изгубеното време ги превръща все повече в неразрешим проблем, който крета някъде в периферията на нашите довчерашни управници. Които с повод и без повод се хвалят и досега как безработицата намалява и пропускат да споменат, че в някои райони тя достига 50 на сто. Пропускат да отчетат, че безработицата може и да пада, но заетостта не се увеличава. По-точно - не пропускат, а съзнателно създават усещането, че държат ръка на пулса на стагниращата икономика и порочното преразпределение на брутния вътрешен продукт. Бизнесът и той, в по-голямата си част, застава зад тази заблуда - в свой интерес обаче. От бизнеса и синдикатите щяха да търсят тайно място, където да обсъждат механизъм за определяне на минималната работна заплата. От това тайно място информация още няма. Няма и еднопосочност за разбирането на бизнеса да си внасяме работници от други страни, като че ли с тези възнаграждения успяваме да задържим и своите квалифицирани кадри, та ще мамим чужди. На Илко Семерджиев няма да му е лесно като нов председател на тристранката, още повече, че социалният диалог зацикля на принципа: това писмо дето ми пишеш за пари, не съм го получил...
В свои искания към новото служебно правителство КНСБ отбелязва: "Очакваме служебният кабинет да даде допълнителна стъпка за стабилност, но и за доверие на работниците, че в политическата система има чуваемост". Оттам посочват като предизвикателство преодоляването на бедността и социалното изключване, гарантиране на гражданските, социалните, трудовите и икономическите права на хората, установяване на строг и справедлив правов, финансов и социален ред за справедливо разпределение плодовете на икономическия растеж.
Както се казва - сега му е времето да се поставят социалните искания, още повече пред бъдещото ни председателство на Съвета на Европа. Иначе ще се получи като в песента - лице се смее, сърце плаче... Да не си останем само подпрени на Европейския социален стълб с поглед зареян някъде в светлото бъдеще... Юнкер все пак е бивш министър-председател на Люксембург, където дори общите работници вземат по близо 2500 евро. Трябва да му се признае, че е прав, когато твърди, че "има степен на достойнство, която трябва да уважаваме".
Апропо, правителството в оставка определи  линията на бедност в страната за 2017 г. - 314 лв. Линията на бедност се ползва при формирането на политиката по доходите.

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56