18 Ноември 2018неделя11:02 ч.

Искам още сто лева...

/ брой: 280

автор:Ева Костова

visibility 912

КНСБ вече ни поздрави с коледна картичка, с която илюстрира кампанията си за увеличаване на доходите. "Искам още сто лева към заплатата ми за по-добра 2017 година" пише на картичката. Мило! Ама кой ще ни ги даде, от кого да ги искаме, как ще стане на практика това добро при тази стенеща икономика? Даже не става дума за оценка на труда ни по международни стандарти и в сравнение с други страни, защото съвсем ще ни се стъжни.
В нашите реални условия отдавна зрее пропаст на несъответствието между производителност и заплащане на труда, нисък относителен дял на компенсацията на наемния труд, силно изоставане на покупателната способност на заплатите и др. Но определено нищо не посочва накъде ще върви политиката по доходите - с фискални, бюджетни инструменти или други косвени мерки и стимули. Ако питате българина що е "достойно" и "справедливо" заплащане, ще ви отговори, че такова е заплащането, което им гарантира нормален живот и което отразява личния принос и постижения в работата. За политики в защита на достойното и справедливо заплащане те обръщат поглед към държавата най-напред и в обществения, и в частния сектор. Цената на труда и доходите на населението обаче не са обект на внимание от страна на политиците, те не влизат в намеренията на сега управляващите. Независимо от конституционната повеля в една правова държава, според която работниците и служителите имат "... право на заплащане, съответстващо на извършената работа...".
Имаме ли право на стоте лева от картичката? Имаме право и на повече, но икономиката не е само "икономична и дело на всеки", а трябва да е грижа на всяка цивилизована държава, която държи на своя просперитет и суверенитет. И която не е бащиния на този или онзи управник-крадец, загърбил хората от държавата си. Така стои въпросът и със заплатите. Честита Нова година със стари заплати!    

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223