25 Март 2019понеделник04:42 ч.

Искам още сто лева...

/ брой: 280

автор:Ева Костова

visibility 1081

КНСБ вече ни поздрави с коледна картичка, с която илюстрира кампанията си за увеличаване на доходите. "Искам още сто лева към заплатата ми за по-добра 2017 година" пише на картичката. Мило! Ама кой ще ни ги даде, от кого да ги искаме, как ще стане на практика това добро при тази стенеща икономика? Даже не става дума за оценка на труда ни по международни стандарти и в сравнение с други страни, защото съвсем ще ни се стъжни.
В нашите реални условия отдавна зрее пропаст на несъответствието между производителност и заплащане на труда, нисък относителен дял на компенсацията на наемния труд, силно изоставане на покупателната способност на заплатите и др. Но определено нищо не посочва накъде ще върви политиката по доходите - с фискални, бюджетни инструменти или други косвени мерки и стимули. Ако питате българина що е "достойно" и "справедливо" заплащане, ще ви отговори, че такова е заплащането, което им гарантира нормален живот и което отразява личния принос и постижения в работата. За политики в защита на достойното и справедливо заплащане те обръщат поглед към държавата най-напред и в обществения, и в частния сектор. Цената на труда и доходите на населението обаче не са обект на внимание от страна на политиците, те не влизат в намеренията на сега управляващите. Независимо от конституционната повеля в една правова държава, според която работниците и служителите имат "... право на заплащане, съответстващо на извършената работа...".
Имаме ли право на стоте лева от картичката? Имаме право и на повече, но икономиката не е само "икономична и дело на всеки", а трябва да е грижа на всяка цивилизована държава, която държи на своя просперитет и суверенитет. И която не е бащиния на този или онзи управник-крадец, загърбил хората от държавата си. Така стои въпросът и със заплатите. Честита Нова година със стари заплати!    

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57