21 Ноември 2018сряда00:48 ч.

Защо биете негрите

/ брой: 279

автор:Ева Костова

visibility 1075

Недостигът на работна ръка е първият проблем на бизнеса ни, алармира и представител на Асоциацията на индустриалния капитал. Малко закъснял вопъл на фона на изтъкваните за кой ли път проблеми с работната ръка във всички сектори на икономиката. Вопъл, който напомня приказката: а вие защо биете негрите... Т.нар. голям бизнес подминава "дребни" подробности като подготовката на нужните му кадри, и то не ден до пладне, а в перспектива и според потребностите. С всякакви врътки минира повишаването на заплащането на труда, а после се жалва, че кадърните заминават за чужбина в търсене на по-добро заплащане.
Най-пресният пример за ината на бизнесмените са минималните осигурителни прагове и преговорите със синдикатите за минималната заплата. На практика работа има, но хората не искат да бъдат наети за жълти стотинки. Затова и "износът" на специалисти не спира. Вносът на чужди работници също не е по вкуса на едрите работодатели. Защото чужденците надали ще бъдат толкова сговорчиви като нашите бачкатори и ще си търсят правата до дупка.
От години се говори как образованието да се върже с потребностите от работна ръка тук и сега. И от години положението е едно и също - даже с висше образование под мишница младите не се връзват на голи обещания. Умряха баламите! Логичен е въпросът защо искаме да внасяме специалисти от други държави, а не правим нищо, за да върнем квалифицираните българи, които работят за чужди икономики, пита споменатата асоциация в лицето на своя представител. За да си отговори с друг въпрос: знаете ли каква е средната заплата в Унгария? Два пъти по-висока, отколкото в България. Да де, и не само в Унгария. Веднага идва обаче поредният вопъл - ако увеличим заплатите, три четвърти от компаниите ще фалират незабавно. Тази мантра е до време. А времето съвсем не е за закъснели вопли.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226