24 Март 2019неделя01:43 ч.

Защо биете негрите

/ брой: 279

автор:Ева Костова

visibility 1195

Недостигът на работна ръка е първият проблем на бизнеса ни, алармира и представител на Асоциацията на индустриалния капитал. Малко закъснял вопъл на фона на изтъкваните за кой ли път проблеми с работната ръка във всички сектори на икономиката. Вопъл, който напомня приказката: а вие защо биете негрите... Т.нар. голям бизнес подминава "дребни" подробности като подготовката на нужните му кадри, и то не ден до пладне, а в перспектива и според потребностите. С всякакви врътки минира повишаването на заплащането на труда, а после се жалва, че кадърните заминават за чужбина в търсене на по-добро заплащане.
Най-пресният пример за ината на бизнесмените са минималните осигурителни прагове и преговорите със синдикатите за минималната заплата. На практика работа има, но хората не искат да бъдат наети за жълти стотинки. Затова и "износът" на специалисти не спира. Вносът на чужди работници също не е по вкуса на едрите работодатели. Защото чужденците надали ще бъдат толкова сговорчиви като нашите бачкатори и ще си търсят правата до дупка.
От години се говори как образованието да се върже с потребностите от работна ръка тук и сега. И от години положението е едно и също - даже с висше образование под мишница младите не се връзват на голи обещания. Умряха баламите! Логичен е въпросът защо искаме да внасяме специалисти от други държави, а не правим нищо, за да върнем квалифицираните българи, които работят за чужди икономики, пита споменатата асоциация в лицето на своя представител. За да си отговори с друг въпрос: знаете ли каква е средната заплата в Унгария? Два пъти по-висока, отколкото в България. Да де, и не само в Унгария. Веднага идва обаче поредният вопъл - ако увеличим заплатите, три четвърти от компаниите ще фалират незабавно. Тази мантра е до време. А времето съвсем не е за закъснели вопли.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56