15 Ноември 2018четвъртък15:42 ч.

"Стратфор" прогнозира усилване на Русия и разкол на Запада

В постсъветското пространство пак има тенденции за сближаване

/ брой: 277

автор:Алберт Аврамов

visibility 1300

Променящата се политическа ситуация в САЩ, където се очаква властта да я поеме администрацията начело с Доналд Тръмп, и в Европа, където продължава да се усилва разколът между членовете на ЕС, може скоро да предостави на Русия свобода на действие за разширяване на нейното влияние върху близките съседи, счита частната разузнавателно-аналитична компания "Стратфор" в своя анализ Russia's Path to Another Resurgence. Това ще принуди бившите съветски републики да преосмислят своята позиция в областта на външната политика, дори ако Западът не бърза да отмени своите санкции против Русия.
След три години икономически спад и раздори със Запада положението на Русия, съдейки по всичко, ще започне да се подобрява, пише "Стратфор". Излизането на Великобритания от ЕС демонстрира "наличието на дълбоки противоречия в Евросъюза и това ще позволи на Москва да се надява, че при гласуването по въпроса за продължаване на санкциите някои страни ще изразят своето несъгласие с общата политика на Брюксел и могат да разрушат консенсуса", се отбелязва в анализа.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори откри пътя за възможно "затопляне" на отношенията с Русия, което в перспектива също може да доведе Вашингтон да отмени санкциите срещу Москва. Променящата се ситуация в Брюксел и във Вашингтон може да предостави на Кремъл определена свобода на действие за усилване на неговото влияние на територията на бившия Съветски съюз, принуждавайки страните от "периферията на Русия" да преосмислят своята позиция в областта на външната политика, прогнозира "Стратфор".
Причините за много от "несполуките на Русия" тръгват от началото на 2014 г., когато протестите в Украйна прераснаха във въстание, след месец Крим обяви независимост от Украйна и Кремъл "анексира" района и разшири подкрепата за сепаратисткото въстание в източната част на страната. Това принуди ЕС и САЩ да въведат санкции срещу Русия, припомня "Стратфор". След няколко месеца цените на нефта започнаха стремително да падат. Двата фактора "вкараха" Русия в рецесия и я изправиха в конфронтация със Запада. Междувременно Украйна, Молдова и Грузия засилиха своите връзки с ЕС и НАТО. Сега обаче сполуката се обърна с лице към Русия, се казва в статията. Бившите съветски републики обърнаха внимание на процесите в Европа и в САЩ, като сега по всяка вероятност "ще преоценят своята политика по отношение на Запада", се прогнозира в публикацията.
Новият президент на Молдова вероятно ще се опита да установи по-близки отношения с Русия, предполага "Стратфор". Грузия също започна да смекчава някои аспекти на своята позиция относно отделилите се територии Абхазия и Южна Осетия. Очаква се следващата година Тбилиси да започне да разширява икономическите си връзки с Москва.
Що се отнася до Украйна, Киев пак разчита на икономическата и политическата подкрепа от страна на Запада и на неговите уверения, че натискът спрямо Москва със санкциите ще бъде продължен. Украинското правителство обаче не може да бъде уверено, че подкрепата ще бъде вечна, се казва в доклада. Променящата се обстановка в Европа и в САЩ може да принуди Киев да промени отношението си към Минските споразумения и да демонстрира "по-примирителен подход" в преговорите с Москва.
В анализа се констатира, че Беларус, въпреки сключения военен алианс с РФ, преоценява своите отношения със Запада, като Москва не може да спре или обърне процеса. Армения "постави под съмнение" своята лоялност към Русия през април, когато отново избухна въоръжен конфликт с Азербайджан заради Нагорни Карабах. Според "Стратфор" причината са ангажиментите на Русия в Сирия и в Украйна. На Москва обаче ще принадлежи ролята на главен арбитър в спора.
Азербайджан и Узбекистан все повече се стремят да разширяват отношенията си с Москва при купуване на оръжие и обучение.
Възможно е Москва да получи шанс да оживи такива интеграционни инициативи като Евразийския икономически съюз и Организацията на договора за колективна сигурност, тъй като "увеличаващите се политически разногласия" в Европа могат да доведат Евросъюза да отделя значително по-малко внимание на своята програма Източно партньорство", се казва в материала.
В течение на следващата година, когато в САЩ ще дойде новата администрация, а разколът в ЕС ще нарасне, Русия може да се възползва от възможността да "възстанови своето влияние в много съседни държави". Нейното "завръщане" обаче в бившите съветски републики този път ще бъде значително по-малко доловимо, отколкото в края на първото десетилетие на XXІ век, когато руската икономика растеше бурно, а нейната политическа система беше свободна от проблеми, причиняващи й безпокойство сега, се казва в материала.
Дори ако в следващата година Западът отслаби антируските санкции, САЩ и НАТО едва ли ще престанат да подкрепят своите съюзници по руската периферия, но сегашните "политически трансформации" в Европа и в Америка могат да предоставят на Москва значително повече пространство за възстановяване на позицията им из цяла Евразия, обобщава "Стратфор".

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222