18 Ноември 2018неделя13:13 ч.

Личности

"Ех, ти, Русия!"

/ брой: 264

автор:Ева Костова

visibility 927

Това е книга с разкази за необятната руска страна с различни преживявания и необикновени случки по пътищата на Рус, за родовата памет на взаимоотношенията ни с руснаците, за присъствието на българите в братската страна, икономическите отношения, някои останали, уви, в миналото. Но най-интересното е, че главни герои в книгата са четирима българи - Митко, Сашо, Огнян и самият автор на книгата Иван Иванов-Иванич. Хора, живели и работили в Русия, оставили там част от младостта, любовта, "радвали се и тъгували, яли хляба на тази земя, на този изстрадал, но велик народ". Гурбетчийството не е пречка четиримата българи да оценят и да се насладят на толкова много интересни и известни с красотата си места в Русия, на тамошните обичаи и културни феномени, на почитта към родината и паметта на отишлите си многобройни жертви в историята на огромната страна, на дългата 3690 километра река Волга и "особеностите на руския риболов" по нея. 
През погледа на разказвача се преплитат като в калейдоскоп световноизвестният паметник на човешката трагедия Хатин - село в Минска област, което на 22 март 1943 г., по време на Втората световна война, е опажарено от германска СС част с командир Оскар Дирлевангер. Заедно с унищожаването на селото са изгорени и избити 149 деца, жени и старци... На срещата на ветераните от Отечествената война в парк Горки в Москва приседналият до един от тях автор слуша разкази за отминали битки и загубени скъпи "съслуживци", за онези тежки времена не само за тях, за тяхната родина, но и за целия свят. В книгата се откриват много подробности за още "битки по пътя" в необятната страна, за нейни културни забележителности, достояние на световната култура, известни руски изпълнители и артисти. Припомнят се и икономическите връзки на България и Русия през годините на социализма - дърводобива в Коми, българското строителство в Съветския съюз и Русия, участието ни в изложения за постиженията на народното стопанство и др.    
А на какво сме свидетели сега, пита авторът. И отговаря: "За толкова години преход "новият "биг брадър" успя да насади в България омраза, ненавист, недопускане на друго мнение, отрицание, оплюване".
Новата книга на Иван Иванич, член на Съюза на българските писатели, се нарежда до другите му "Щури разкази", "Каре аса", "Нежни илюзии" и "Звънящи дъждове". А покойният вече писател Никола Радев е написал: "Всичко е интересно - Иван Иванич умее да разказва. А и нуждата от такава книга за Русия е голяма. Все още има хора, които като нас са учили или работили там. Сега младите не знаят нищо за Русия - нито филми, нито преса, нищо.
А беше, беше!"

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223