19 Април 2019петък10:24 ч.

Ще "пресуши ли блатото" Тръмп?

Ако той разчупи стереотипите, както се надяват гласувалите за него, САЩ ще си запазят водещото място в геополитиката

/ брой: 258

автор:Зорница Илиева

visibility 956

Всъщност това бе един от последните лозунги в предизборната кампания на президента Тръмп - "Да пресушим блатото". Часове след убедителната му победа всички говорят за изумление, шок, изненада, смайване и т.н. Казват го медии и агенции, които месеци наред цитираха социологически проучвания в полза на Хилъри Клинтън, въпреки всеизвестното правило, че по принцип повечето социологически агенции по цял свят се контролират от управляващите. Борсите обаче бързо се укротиха, и то веднага след победната му реч пред симпатизанти, за които също казваха, че не били очаквали подобна победа.
Предстоят сериозните анализи. Защото само "пресушаването на блатото" показва, че президентът Тръмп не е попаднал случайно в тази президентска надпревара (определяна като "американско шоу") и е напипал сериозните проблеми на повечето американци, разбрал е опасенията им от загубата на стандарт, с който са се гордеели родителите им, и не приемат със сърце новите морални норми в налагания глобален свят. Нима не се знаеше предварително за натрупания гняв в част от американското общество, за страховете от липсата на сигурност, за негодуванието им от износа на работни места към Китай заради ниското заплащане на труда там, за мълчаливото неодобрение на фактите за подкрепа на правата и интегрирането на малцинства и мигранти, за липсата на възможности все повече семейства от средната класа да изпращат децата си във висши учебни заведения и т.н.?
Демократите предпочетоха Хилъри Клинтън пред Бърни Сандърс, който искаше промяна в политиката и насочването й към средните и бедни класи (традиционна в миналото основа на Демократическата партия), привличаше младите и белите американци с призиви за възстановяване на забравени ценности, а сега са изправени пред дилемата "тръмпизъм". Докато у нас наложиха термина "умните и красивите" като противовес на повечето българи, в предизборната си кампания Хилъри Клинтън използва израза "достойни за съжаление" за поддръжниците на Тръмп - т.е. белите бедни американски работници. Сега това се оценява като "неразумна надменност" на елита, "естаблишмънта", подкрепил като цяло избраника на Демократическата партия за президент. Накрая "мастурбиращият нарцис" спечели най-вече точно с тези бели обеднели американски работници, които са останали на другия бряг на пропастта срещу 1% свръхбогати свои сънародници. Иронията е, че един милиардер стана изразител на недоволството на онеправданите от икономическата ситуация днес в "държава номер едно", но всъщност това е само едно от доказателствата, че няма случайни неща. Особено в политиката на държави от ранга на САЩ.
Да се говори за "революция в САЩ" несъмнено е пресилено, но предпазливите, някак позабавени реакции на лидерите в Европа, които акцентираха върху общи ценности при поздравленията си към президента Тръмп, не са нищо друго освен опасения, че кадрова промяна ще има не само в САЩ. Защото и в Европа протичат процеси, свързани с икономическо напрежение и срив на средните съсловия, масово обедняване и недоволство от невъзможността Брюксел да се справи с миграционната криза, стрес от терор и неконтролируем радикален ислямизъм, недоволство от несправедливото разпределение на благата и безпрецедентна безработица, особено сред младите.
Когато президентът Тръмп казва, че "нашето кредо ще бъде американизмът, а не глобализмът" и че "ще направим Америка отново велика", т.е. ще постави страната си на първо място, няма как да не се направи съпоставка с водената през последните 1-2 години политика на управляващите в Китай, които "обърнаха политиката си навътре" - т.е. справяне с проблемите на собственото си общество и едва тогава да се вдигне поглед към глобалния свят. Без да се забравят, разбира се, геополитическите стремежи. Търси се начин да се даде отговор на сигналите на голямата част от населението, което е неудовлетворено от дадени политики. Например от растеж на корупцията и влошаване на стандарта. Не бива да се забравя, че "политиката на джоба" води не само до гняв, но може да избухне като вулкан при дадени обстоятелства. Точно това САЩ се надяват да избегнат с този избор, който дава надежди за промяна. Дали ще се случи е друг въпрос.
Натрупването на ускорен дълг или липса на адекватна данъчна политика, липсата на грижа за обедняващото население и продължаване на политиката на "стягане на коланите", гарнирана с неолиберални ценностни норми, неминуемо ще доведе до европейски, включително български "тръмпизъм". Информациите, че бюджетът на САЩ вече не е в състояние да издържа на предизвикателствата на геополитиката днес, не бива да оневинява Вашингтон за причинени вреди като т.нар. "Арабска пролет", възникването на "Ислямска държава", разпада на държави като Либия и срива на светска Сирия или неразбориите в Ирак и Афганистан, меко казано. Впечатляващото е, че с този избор САЩ се опитват да направят завой, да прецизират "прага на войни", които могат да си позволят и те да са успешни. Надяват се да регулират миграционните процеси, които заливат и тях, да осигуряват работа на все още най-голямата си етническа общност, белите американци, но не само на тях. И най-вече да намерят верния път за обединение на разслоеното си общество. Все проблеми от вътрешен характер, които дадоха основание за изводи като "САЩ загубиха авторитет" или че "американската мечта" е заложена на карта. Е, президентът Тръмп обеща да я възроди тази прословута мечта.
Остава и да се повярва, че вече няма да има изказвания като "Путин е един Хитлер" или "онези лилипути от Кремъл", защото в предизборната си кампания президентът Тръмп даде сигнали, че новата политика може да даде шанс за различни отношения с Русия. Не непременно приятелски или стратегически, но различни от настоящите противоречия и противопоставяния. Които объркаха света и сринаха останалото от годините на съюзническите действия през Втората световна война.
Дали ще има "Ялта-2" не е ясно, но че световните и вътрешни проблеми изискват промяна, изискват подаване на ръка, когато обстоятелствата налагат и е във взаимноизгоден интерес, спор няма. Нова Студена война ще срине не само Русия. А че ще има пренареждане на елитите и във Вашингтон, и в Европа, включително у нас, няма съмнение. Който не го е разбрал, да види очите на очакващите речта на Хилъри Клинтън демократи след победата на Тръмп.
 Някой да забеляза, че в своята победна реч президентът Тръмп спомена, че 120 достойни генерали са го подкрепили в кампанията му? И че благодари на "Сикрет сървиз"? Това едва ли има общо с тезите му за НАТО, които определено ще се трансформират само във финансовата сфера и "споделената отговорност" в това отношение с другите членки (които имат тази възможност!), но може би генералите наистина излизат на мода. Поне онези, които стоят встрани от позицията на "ястреби" и дават предпочитания на разрешаване на световните конфликти чрез съгласувани действия. Дори и президентът Тръмп да възложи политиката в областта на отбраната и външните работи на експерти, които са повече в час от него. В екипа около него има такива, подготвени и мъдри.
Казват, че ще има "политическо опитомяване" на Тръмп. Да се очаква само да смени портретите по стените на Белия дом, не е разумно. САЩ са не само най-мощната държава в света. Те са държава, която мисли и действа само за себе си. Едва ли би допуснала случаен човек да влезе в Белия дом. Ако разчупи стереотипите, както се надяват гласувалите за него, САЩ ще си запазят водещото място в геополитиката.
За другото да му мисли Европа, включително и ние. "Блато" има и при нас. Въпросът е кой има енергия и сили да го пресуши. Става и чрез втори тур. Особено ако си спечелил първия.

След 70 дни новоизбраният президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, официално ще встъпи в длъжност

"Това не е моят президент", твърдят несъгласните с избирането на Тръмп американци
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ