18 Март 2019понеделник18:41 ч.

Боян Ангелов взе наградата "Захарий Стоянов"

/ брой: 247

автор:Боян Бойчев

visibility 1071

Националната награда за литература "Захарий Стоянов" бе връчена на тържествена церемония в Големия салон на БАН в навечерието на Деня на народните будители. Неин носител тази година стана поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели.
"През последните две години Боян Ангелов влага неимоверни усилия за възстановяване на СБП като институция. Дори те да изглеждат донкихотовски, рано или късно ще дадат резултат за събуждане на българското общество!", каза Иван Гранитски, директор на издателство "Захарий Стоянов", докато връчваше грамотата и пластиката, дело на проф. Красимир Джидров.
"Има много талантливи български писатели, но малко от тях са герои. Сред тях са Христо Ботев, Пейо Яворов, Захарий Стоянов... Без делата на българските възрожденци днес нямаше да има България," подчерта в благодарственото си слово лауреатът Боян Ангелов.
По повод Празника на будителите на трибуната застанаха и представители на БАН. Председателят акад. Стефан Воденичаров, подчерта, че проблемите на българската нация не могат да се решат без разработките на академията, която ще продължи да работи за изграждане на едно общество на знанието. Акад. Константин Косев припомни историята на Деня на народните будители, говори за будителството като лична мисия и държавна политика.
"Ние първо сме българи, а после европейци, няма да позволим на някой да изгражда европейска идентичност за сметка на националната идентичност. Нека не се сравняваме с американската нация, която е млада нация. Европейските народи са с древна история и те нямат моралното право да я изгубят," заяви акад. Георги Марков. На тържеството присъстваха над 200 академици, член-кореспонденти, професори и хора на изкуството.


Боян Ангелов с наградата "Захарий Стоянов"
снимка СБП

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52