19 Ноември 2018понеделник12:26 ч.

Ставните заболявания са най-масовата патология

Още при първите симптоми търсете специалист, не се изкушавайте от екстрасенси и хомеопатия, съветва ревматологът проф. Златимир Коларов

/ брой: 150

автор:Ева Костова

visibility 770

Практически няма човек над 50 г. без някакви, макар и невинни, ревматични оплаквания, твърди проф. Златимир Коларов. Ставните заболявания са най-масовата патология при човека. От 60 до 85% от хората над 60-годишна възраст имат различни ставни оплаквания. Това прави около милион и половина пациенти в България с хронични ставни оплаквания - болка, трудно движение в дадена става, дискомфорт. 
Най-честото заболяване е остеоартрозата, следвана от остеопорозата и ревматоидния артрит, от който е засегнат от половин до един процент от представителите на бялата раса. 10-12 хил. пък са с болестта на Бехтерев. Това са сериозни заболявания за цял живот, алармира професорът. При правилно поведение и правилно проследяване болните живеят нормално. Почти 100% от тези заболявания обаче водят до инвалидизация, ако не се лекуват.
Най-големият дял от ревматологията са ставните заболявания. Трябва обаче да се знае, че ревматичните заболявания не са само ставни. Един ревматолог трябва да има доста по-широк клиничен поглед. Проблем е, че повечето от тези заболявания са хронични. Ние можем да потиснем тяхната активност или да забавим тяхното развитие, но е трудно да ги излекуваме напълно, казва проф. Коларов.
Българинът не неглижира този вид болежки, но не ги познава и няма правилно поведение, твърди проф. Коларов. При първите болки веднага трябва да се потърси консултация със специалист. Болните трябва да знаят, че може да намерят отговора на правилното място - в кабинета на ревматолога, да не се поддават на изкушението на екстрасенси, народна медицина, хомеопатия, предупреждава специалистът.
Болните обаче много често са безпомощни да се ориентират в сложните и деликатни ситуации на лечението и в периода на възстановяването, допълва той. Болката ни предупреждава да спрем навреме с натоварването, за да съхраним страдащия орган, допълва Коларов.
За съжаление няма съвети, които да са общовалидни за всички, признава докторът. Все пак поддържането на нормално тегло, умерена, но системна физическа активност, хранене с повече плодове и зеленчуци, въздържането от пушене и прекален прием на алкохол биха допринесли за здравето, включително на опорно-двигателния апарат.

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224