19 Декември 2018сряда00:22 ч.

Безделници без празници

/ брой: 232

автор:Ева Костова

visibility 915

Като слуша човек всички "за" и "против" сливането на дългите почивни дни и отработването в събота, се пита от какъв зор сега възникна този въпрос. Сигурно някой работодател някъде го е засърбяло и хоп - социалният министър Русинова оповести бъдещи промени в Кодекса на труда против сливането и дългите почивки, които пречели на бизнеса. Той губел милиони от това, не се давала възможност за предвидимост, създавали се трудности с партньорите отвън... Но нали кабинетът, в който е и г-жа Русинова, решава за неработните дни? Работодателите вероятно не искат да плащат на наетите, докато почиват. Защо тогава депутатите примерно получават надницата си, докато не са в парламента? Пък и никой досега не е извадил анализи какво губим и какво печелим от по-дългите почивни дни. Правителството решава и после разсъждава. Няма и диалог за това около масата на тристранните преговори. А би могло още в началото на годината, преди да се вземе решение, да се видят негативите и файдата. Иначе работодателите не искат много неща - и плащането на т.нар. клас прослужено време, и минималните осигурителни прагове, и минималната работна заплата.
Хайде, моля, по-скромно с фалшивата тема за празниците! Не сме втасали още с толкова по-сериозни социални проблеми, а опираме до този с празничните дни. Във време, когато общата ни Европа мисли за намаляване на работното време, за да се щадят работещите, да помислят за съвместяване на работа и личен живот, за преборване със стреса. Където и отпуските са регламентирани и по-дълги. А нашите - кога те пусне работодателят, кога не, пък като те пусне, не ти дава и изработените вече пари, та да почиваш като бял човек. Бизнесът е сериозна работа, спор няма. Но в другите държави той си знае мястото, работниците - своето. Правителството защитава достойно и едните, и другите.
В телевизионно предаване момък, който съвсем няма вид на анорексик, каза (цитирам по памет), че в почивните дни хората ставали свини. И той наля вода в мелницата на бизнеса. Въпрос на възпитание, но с такъв изящен диалог далеч няма да стигнем.

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246