16 Ноември 2018петък10:44 ч.

Главоблъсканица

/ брой: 150

автор:Ина Михайлова

visibility 951

Нормативна главоблъсканица. Пред това ни изправи изтеклият в края на юни законов срок, в който блоковете и кооперациите трябваше да имат книги на собствениците и да се впишат в публичен общински регистър. Удължаваният на два пъти от НС срок в Закона за управление на етажната собственост остана на хартия, а резултатите от едногодишното приложение на текстовете се превърнаха в малоумие. Вместо да сплоти съседите, новият закон разгоря войни, а сега в хаоса с домовите книги, общите събрания и сметки за ток, асансьор и вода бяха намесени и общините.
От няколко месеца кметове алармират, че няма реална възможност записаното в закона да бъде спазено. Глас в пустиня се оказаха и апелите МРРБ да разясни на разбираем език необходимостта от ред сред съкооператорите. Уви, родиха се парадокси. И куп въпроси, на които отговор в нормативната база няма. Как и какво решение да има за съседи, които не се поздравяват, а държавата ги задължава да направят общо събрание и да си изберат домоуправител? В закона е записано, че събранието "се свиква", а домоуправител "се избира", но как става това между "мърморещи съкооператори"? И чий ангажимент е?
Сега, след като стана ясно, че не искаме и не можем да свикаме събрания, да попълним домови книги и да си изберем домоуправители, кметовете ще го правят. Служебно. Как? Като ходят от вход на вход, от блок на блок, връчвайки покани за събрания, придумвайки съседи за свидетели? А хората като не искат? А ако никой не желае да бъде домоуправител? Кой ще посочи "титуляр" за поста? Може би кметът? Законът посочва, че след като не сме спазили срока и сме неизрядни, кметовете ще ни глобяват. Как? И на кого ще съставят акта?
Следвайки логиката на управляващите, ако общините започнат да налагат глоби за неспазения срок, с постъпленията ще бъде закърпена дупката в бюджета. На практика това няма как да стане. Ще се опитаме с моркова, тоягата ще дойде по-късно. Така министър Росен Плевнелиев коментира абсурдната ситуация. И обясни, че нови промени в новия закон ще сложат ред в безредието. Дали?
Кой е длъжен да слуша някой си кмет, който му свиква събрание? Кой е съгласен да бъде домоуправител - длъжност, за която законът предвижда лична отговорност без заплащане, но с глоби? Най-вероятно ще има ново удължаване на срока и... по-високи санкции. А това няма да реши проблемите. Което може и да е целта.
Защо ли? Нека помислим реално. Трябва да има някой, който да носи отговорност за непочистения сняг пред блока, за падналата мазилка, за разхвърляните боклуци, но това да не е държавата. И този виновник да бъде санкциониран от общините. Не е без значение, че предстои МРРБ да отвори програма за саниране на блокове със солиден бюджет. За съфинансиране от нея ще могат да кандидатстват регистрирани сдружения на собственици.
Нормативната главоблъсканица всъщност може да се окаже доходоносен бизнес. За някои. А какво и кой пречи, срещу съответно заплащане, да си цаним домоуправител отвън?

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223