21 Ноември 2018сряда15:04 ч.

Позиция

Къде го чукаш, къде се пука

Може ли да е заразителен австрийският пример?

/ брой: 202

автор:Зорница Илиева

visibility 1527

След като и "Дойче веле" в лицето на главния си редактор обяви, че "Германия няма да се справи" с потоците мигранти, след като все повече политици на Запад открито признават, че са недооценили заплахата от присъствието на толкова много хора, които идват "от друга култура" и не са в състояние да приемат "изискванията и темповете на индустриална Германия", а остават верни на своите религиозни и нравствени канони от други времена и светове, не е учудващо, че Австрия обмисля да въведе

извънредно положение във връзка с бежанската криза

Във Виена са убедени, че това ще позволи на властите да предприемат по-строги мерки срещу продължаващите да пристигат мигранти. Според думите на австрийския канцлер Кристиян Керн приемането на съответния декрет зависи от изхода на преговорите между Австрия и Унгария, насрочени за началото на септември, които ще бъдат фокусирани върху въпроса за реадмисия на бежанци и мигранти. В преговорите ще участват министрите на вътрешните работи и на отбраната и се очаква те да създадат предварителните условия за въвеждане на подготвения декрет. Керн, разбира се, се застрахова с думите, че "той може да бъде успешно проведен, ако има подобни споразумения и с Италия, и със Словения".
Дали Вишеградската четворка не се разраства поне по този казус? Самият проект е създаден от МВР на Австрия още на 12 август. Ако се приеме и влезе в действие, австрийските власти ще могат да връщат бежанци и мигранти директно на границата. Всеки, който е влязъл нелегално в Австрия, ще бъде задържан и поставен в специални центрове, даже и да е подал заявление за убежище.
Ако тези намерения се реализират, ще има ли и

какъв ще е ефектът върху България

и властите у нас? Или ще посрещнем без коментари случващото се, защото нямаме отговор. Защото не е полезно предвид предстоящите избори. Защото не сме се ориентирали в мненията на "големите" и т.н.
Така, както редовните наблюдатели не обелват дума за новия облик на "Заман" в България, който вече е "Седмичен обзор" и почти изцяло е сменил редакционната си политика. Нещо подобно преди време стана с турския "Заман", но там бяха уволнени достатъчно журналисти и работещите бяха посетени по тъмни доби, за да се получи налагана промяна предвид ситуацията в страната и предприетите действия срещу "паралелната държава" на Фетхуллах Гюлен. Разбира се, че е право на издателите да имат своите виждания, да отразяват събития и да насочват вниманието на читателите си към битови и социокултурни проблеми. Но е показателно, че това става по време, когато обществото ни се вълнува от последствията на широко коментираните посещения на нашия премиер в Турция и Берлин. И непосредствено след опита за преврат в Турция.
Във Франция "Заман" също преустанови излизането си в познатия от години вид. Странни съвпадения, особено като се има предвид, че съществува разлика и между материалите, които се публикуват на турски и на български език. Медията не се закрива, тя просто е друга. Сигналите са за този, който може да ги разчете. Другото е право на самите читатели.

Може да гадем какво мислят "държавниците ни"

България е демократична страна. Допускаме "Хоризонт" вече автоматично да се превключва на турски станции не само на юг от Бургас, а и във Варненска област. Няма как да се изложим този път пред чужденците. Те бързат за Черноморието и казват, че тази година били повече. Пък и едва ли слушат български радиостанции. Така, както нагъват пици и трудно намират типично наши специалитети, които да похапнат на крак, когато не разполагат с достатъчно средства, за да си позволят цените на заведенията ни. Де го чукаш, де се пука...
Ослушваме се. А Австрия търси пътища, когато се тревожи с основание. И то още преди да си е избрала нов, предполага се националистически ориентиран президент. Отново стигаме до "къде сме ние". И ще съберем ли енергия за промяна, която да не ни поставя в унизителни ситуации.

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226