19 Ноември 2018понеделник03:57 ч.

Работещи в "Радомир метал" гладуват вече пети ден

КНСБ покани Трайчо Трайков при стачкуващите

/ брой: 149

автор:Ева Костова

visibility 751

Ръководството на КНСБ покани министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да посети днес гладуващите вече пети ден работници в "Радомир метал индъстрийз" АД. Поводът е изразеното намерение на Трайков да обиколи най-засегнатите от новата цена на природния газ фирми - големи консуматори.


Надяваме се преимуществено и спешно да осъществите срещата с колектива и мениджърския екип на "Радомир метал индъстрийз" за незабавно решаване на проблемите, породени от поскъпването на синьото гориво, се казва в поканата на Желязко Христов, заместника му Валентин Никифоров и председателя на НСФ "Метал-електро" Асен Асенов.


Както ДУМА вече писа, в дружеството гладната стачка започна поетапно след решението за повишаване цената на природния газ. От синдикалната федерация към КНСБ предупредиха, че социалното напрежение сред над 500-те работници в "Радомир метал" ескалира. Съдбата на предприятието е под въпрос, тъй като производственият процес е изцяло зависим от газа.


Работещите са категорични, че новото поскъпване заплашва фирмата с икономически шок, отказ от поръчки заради невъзможност за плащане на разходите, масови съкращения и дори закриване на предприятието.


Гладуваме щафетно по 24 часа, каза специално за ДУМА председателката на синдикалната структура на КНСБ в дружеството Копринка Иванова. Съставът ни е такъв, че почти няма човек без хронично заболяване, тревожи се тя. Вече има случаи на повишена кръвна захар и високо кръвно налягане, допълни Иванова, която и лично е засегната от сътресението на глада.


Поръчките са сключени с цени от минали периоди, по-високата стойност на газа ще удари не само тях, които са почти без печалба, а сега ще бъдат определено на загуба, допълни Иванова. Защото стоманата се прави от съставки, от които не може да се "икономисва", уточни синдикалната лидерка. Единственото "перо" за намаление са заплатите, опасява се тя. Във фирмата вече са на 4-часово работно време и по-малко възнаграждение.


От министър Трайков стачкуващите ще поискат задържане на цените на газа. "Надяваме се правителството да преразгледа безумното си решение. Не сме само ние, съживява се недоволството не само в нашата фирма, в страната вече надигат глас и в металургията, химията, призводството на хляба", вълнува се синдикалистката. Днес в "Радомир метал" активът на КНСБ и ръководители на регионалната структура и централата в София ще обмислят как да продължат протестите, каза за ДУМА Копринка Иванова.


Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224