23 Март 2019събота21:49 ч.

Работещи в "Радомир метал" гладуват вече пети ден

КНСБ покани Трайчо Трайков при стачкуващите

/ брой: 149

автор:Ева Костова

visibility 1048

Ръководството на КНСБ покани министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да посети днес гладуващите вече пети ден работници в "Радомир метал индъстрийз" АД. Поводът е изразеното намерение на Трайков да обиколи най-засегнатите от новата цена на природния газ фирми - големи консуматори.


Надяваме се преимуществено и спешно да осъществите срещата с колектива и мениджърския екип на "Радомир метал индъстрийз" за незабавно решаване на проблемите, породени от поскъпването на синьото гориво, се казва в поканата на Желязко Христов, заместника му Валентин Никифоров и председателя на НСФ "Метал-електро" Асен Асенов.


Както ДУМА вече писа, в дружеството гладната стачка започна поетапно след решението за повишаване цената на природния газ. От синдикалната федерация към КНСБ предупредиха, че социалното напрежение сред над 500-те работници в "Радомир метал" ескалира. Съдбата на предприятието е под въпрос, тъй като производственият процес е изцяло зависим от газа.


Работещите са категорични, че новото поскъпване заплашва фирмата с икономически шок, отказ от поръчки заради невъзможност за плащане на разходите, масови съкращения и дори закриване на предприятието.


Гладуваме щафетно по 24 часа, каза специално за ДУМА председателката на синдикалната структура на КНСБ в дружеството Копринка Иванова. Съставът ни е такъв, че почти няма човек без хронично заболяване, тревожи се тя. Вече има случаи на повишена кръвна захар и високо кръвно налягане, допълни Иванова, която и лично е засегната от сътресението на глада.


Поръчките са сключени с цени от минали периоди, по-високата стойност на газа ще удари не само тях, които са почти без печалба, а сега ще бъдат определено на загуба, допълни Иванова. Защото стоманата се прави от съставки, от които не може да се "икономисва", уточни синдикалната лидерка. Единственото "перо" за намаление са заплатите, опасява се тя. Във фирмата вече са на 4-часово работно време и по-малко възнаграждение.


От министър Трайков стачкуващите ще поискат задържане на цените на газа. "Надяваме се правителството да преразгледа безумното си решение. Не сме само ние, съживява се недоволството не само в нашата фирма, в страната вече надигат глас и в металургията, химията, призводството на хляба", вълнува се синдикалистката. Днес в "Радомир метал" активът на КНСБ и ръководители на регионалната структура и централата в София ще обмислят как да продължат протестите, каза за ДУМА Копринка Иванова.


Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56