25 Март 2019понеделник04:41 ч.

Главанаци

/ брой: 134

автор:Боряна Костова

visibility 2529

Бойко като че ли позабрави филиите с мас и приказките за селянчето от Банкя и нещо се загражданя. Слушам го оня ден как се репчи, че нямало да разреши на "някакви си там главанаци" да ни провалят туристическия сезон и ще ги скъса от репресии. Заканил се хърбел на щърбел. Главанак ще рече: тъп селяндур. Той не е признак на родно място, а на манталитет. Има ги колкото щеш и на най-високите постове във властта. За разлика от бандата на Митьо Очите, те не тероризират курортистите по морето, а разсипват и грабят цялата ни държава. Лошото е, че главанаци у нас има всякакви и се увеличават поради демографски, образователни и битови особености.
Влюбените парично в Борисов медии го величаят като политически феномен. Донякъде са прави. Преди него наистина не сме имали такъв феноменален циркаджия за премиер. Имали сме за министри некадърници, имали сме хвалипръцковци, имали сме далавераджии от различен калибър, арогантни наглеци сме имали, но такъв, който да притежава всичките качества накуп, че и да лъже като за световно, не беше стигал до върховете на управлението. Бат' Бойко е единствен и неповторим. Напоследък театрото му го гледаме всеки ден. Мъчи се завалията - къде с отстъпки и ласкателства - да удържи остатъците от коалицията, но едва ли ще е за дълго. Затова не пропуска да наставлява електората да не се подвежда по акъла на опозицията и го баламосва с несъществуващ разцвет.  
Обаче откак пи сладко кафе в Кърджали с Местан и с интриги свали правителството на Орешарски, Борисов яко го друса параноята, че БСП ще му върне тъпкано за проваления мандат. А гербаджии и "реформатори" превърнаха бившия премиер в удобно плашило и оправдание за всичките си провали. И често-често въртят плочата "КТБ" с нелепи обвинения. Те фалираха банката, при мен нищо не фалира, при мен всичко расте, подхвърли Бойко тия дни пред електората поредната си лакардия. Преди година и половина орева орталъка, че е за разкриване на цялата истина, но и това се оказа част от пропагандните му номера. Тия дни Орешарски не се стърпя и разлая кучетата от ефира на Нова ТВ с цитати от доклада на "Аликс партнърс". Там недвусмислено се посочва, че предпоставка за срива на банката е подозрително бързото й разрастване при първия кабинет на ГЕРБ, когато в нея влизат най-много държавни пари. "Аз извадих част от тия пари от КТБ и трудно мога да бъда обвинен в симпатии към нея", отсече Орешарски. Бат' Бойко обаче разчита, че повечето хора няма да прочетат анализа на одиторите, който след големи скандали най-сетне е качен в интернет. И ще пълни главите на изборните главанаци със свободните си съчинения.
Орешарски предупреди, че дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката, а това заплашва финансовия суверенитет на България, която върви по пътя на Гърция. Лекарството, според него, е да се спре вземането на нови кредити. Борисов, който в икономиката и финансите  е просто обикновен лаладжия, се измъкна с репликата: "Един изгонен от народа премиер ми се струва обидно да коментирам." Гаче ли него предсрочно го изпратиха с рози през февруари 2013. Отгоре на всичко правителството се готви да стовари на гърба на поколенията нови заеми, за да попълни орязаните ни от ЕС фондове. Ама и за тоя конфуз се лъже до дупка.  
На заседание на МС миналата седмица пък се разигра следната нескопосана пропагандна сценка: здравният "капацитет" Петър Москов се оплаква, че му било дошло до гуша да се спуква от работа и все да го обвиняват за нещо, а премиерът гальовно го утешава, че опозицията просто се дразни от успехите им. Абе то е ясно, че само заради черна завист гилдията скочи срещу тъпата реформа на министъра си, а Конституционният съд я отряза като кисела краставица. Да не бяха тия "вредители", Москов досега щеше да е разказал играта на системата. Завистниците обаче не му дават мира. И питат ли, питат, как така служителка в МЗ е получила 10 000 лв. месечна заплата. Главсекът на ведомството Кенаров твърди, че парите са взети законно, за 100 часа извънреден труд. Но и тук се направи опит обществото да бъде измамено. Както изчисли една медия, г-жата трябва да е работила по 12 часа дневно без почивен ден, а законът категорично го забранява. Покрай тоя скандал се разбра, че помпането на чиновнически заплати по същия маниер е обичайна практика и в другите министерства, където сумите са между 6000 и 9000 лв.
Най-голямата си словесна атракция тия дни Бат'Бойко произведе при откриването на медицински комплекс в Панагюрище, който реално принадлежи на частници. На болните вече можем да предложим най-доброто в света, изсили се премиерът. Ама не уточни на кои. На такива с дебелите портфейли като Митьо Очите или на обикновените хорица, които нямат пари да си доплащат скъпото лечение? Пък и къде видя световно равнище в здравеопазването ни, след като по качество и достъпност то е на дъното на европейското?
Време е да проумеем, че Борисовците ще са на мода докато главанаците избиратели са повече от разумните хора.
     

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57