19 Декември 2018сряда08:48 ч.

Летни сенки

/ брой: 129

автор:Николай Коев

visibility 1056

Лято е. Най после. Засега често дъждовно, градушково, но все пак лято. Усеща се вече и дъхът на морето. Пъргави арендатори налазиха (каква образност свише само!) плажните ивици и започнаха голямото гримиране за сезона. Позабиха чадърите, мнозина ремонтираха, разнообразиха услугите и особено се постараха да изпишат четливо с едър шрифт цените за сянката и дрямката на шезлонгите. "Пак са си същите, но не се знае какво ще стане, ако ни връхлети голяма навалица от туристи", сплетничат наемни работници с вечни амбиции да станат и те собственици. Спасители пък се радват на повишените си заплати и ваят тела за неизбежните завоевания на сексуалната нива. Отрано очакват оживление и собствениците на ресторанти, кафенета, пицарии и всякакви заведения на открито. Европейското по футбол във Франция е за тях направо небесна благодат. Затова монтират по няколко плазми, зареждат яко с бира и твърдо, и явно безпроблемно, ще посрещнат приятелите на високия градус и любимата игра. Да не говорим за приветливите труженички за разтуха и погасяване на мъжката ярост. Забелязах, че вече започна разстановането им по протежение на автомобилния трафик във Варненско, а и на други места, за ценители на похотта.
В родната туристическа сага всяка година, и то в началото на сезона, има подозрително повтарящи се внушения. Дали от елементарен лобизъм за чужди интереси или от пресилено критикарство, започваме да се взираме в чистотата на нашата част от Черноморския басейн. И се започват едни апокалиптични писания, които направо отблъскват и дългогодишни клиенти на родните плажове. Така било, иначе било при комшиите, само при нас не е както трябва. С една дума - вървете на юг, защото тук е мръсно. А не се вгледат и в хубавото, което е направено в една силно стагнираща икономика и агресивна регионална конкуренция в бранша. При това и чистотата на нашата черноморска част задоволява критериите за туризъм, какъвто съвсем не е случаят на много известни дестинации в света с развита туристическа индустрия. Друг е въпросът, че от инфраструктурата и хигиената на курортните и градските зони има още какво да се желае. Тук вече става въпрос за държавно управление, което през последните години, наред с изразената си некомпетентност, демонстрира най-вече загриженост за собствено политическо оцеляване и облагодетелстване.
През изминалите дни традицията в началото на туристическия сезон бе стриктно спазена с избухването на скандал. Този път на прицел беше заливът Болата край село Българево. Сетил се някой в Министерството на околната среда - дали е случайно!, че преди няколко години това наистина красиво място е било включено в рамките на природен резерват. И в характерен за властта стил набързо поставили бетонни заграждения на пътя за плажа. Тази демонстрация на екозагриженост направо взриви местните хора, които благодарение на нос Калиакра и този плаж развиха селото си и имат поминък. Да не говорим, че при изразено скалистия бряг в тази част на крайбрежието Болата с изградения от военните вълнолом през така омразния за някои словоблудци социализъм е и отличен пристан за лодките на рибарите. Паметливи помнят, че и в този период, независимо от специалния статут на мястото, достъпът до плажа е бил свободен. А любопитно е дали и другите най-красиви заливи в света, Болата е класирана сред десетте първенци, са превърнати от местните велможи в недостъпни за хората? Едва ли, особено като се има предвид изразеният стремеж към хармония между екологията, човешкия и икономическия интерес.
Сега обаче в ресорното министерство нещо са намислили. А може и да са им внушили прилепилите се като пиявици еколози на чужди хранилки, които под прикритието на загриженост за природата определено препятстват важни инициативи за развитието на родния туризъм, при това не само летен. Тук не става въпрос за наглото завладяване на територии от плажната ивица и дюни от хотели на уреждачи със съдействието на властта. Това безспорно е противозаконно и е нагла агресия срещу природата. Но в случая с Болата като проблем се изтъква паркирането на автомобилите на единствено възможното засега пространство. Ако обаче се намери друг удобен вариант за посетителите, едва ли някой, както сега, ще протестира и заплашва с блокиране на пътя за една от природните и исторически забележителности - нос Калиакра.
По казуса с Болата правителството изглежда е на път да даде на заден ход. Както направи и с други прибързани и лобистки изцепки. Поне няма да го боли, защото не му е за първи път. Така че давай, ГЕРБ, пълен назад! Към президентските избори, а не се знае още и към какви.
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246