19 Ноември 2018понеделник16:47 ч.

Касата намери как да ореже парите на болниците

Като обвързва финансирането с броя на леглата, НЗОК ограничава правото на избор на пациентите, коментират експерти

/ брой: 115

автор:Аида Ованес

visibility 573

В разрешенията за дейност на болниците вече няма да се посочва само общият брой на леглата, а отделенията и броя на леглата във всяко от тях. Досега лечебните заведения можеха да отчитат и по-голям брой пациенти по дадена клинична пътека, ако не се взима общият брой на леглата в болницата. От Центъра за защита на правата в здравеопазването дават конкретен пример, който касае промените от 1 април т.г.: ако болницата има отделение по неврология с 10 легла и общо разкрити 100 легла, тя можеше да приеме, лекува и отчете повече от 9 пациенти с неврологични заболявания. Освен това болниците са длъжни да запазят незаети 10% от леглата за спешни случаи. Така в болницата от примера може да бъдат приемани и лекувани 9 пациенти в даден период от време, а ако има 10-и с неврологични проблеми, НЗОК няма да плаща за него. Той или трябва да си плати, или да търси лечение по каса в друга болница. От ЦЗПЗ коментират, че за болниците това означава повече незаети легла и съответно по-малко приходи, а за пациентите ефектът ще бъде ограничаване на правото им на избор, защото ще са принудени да търсят друга болница, в която има незаети легла в неврологично отделение например. Според експерти хората от малки населени места ще имат най-големи проблеми и вероятно ще остават без лечение, защото не могат да си позволят пътуване до големите градове, където вероятността да намерят "свободно легло" е по-голяма. От ЦЗПЗ прогнозират, че неблагоприятно ще бъдат засегнати и пациентите в спешно състояние, чиято хоспитализация може да стане много проблематична поради новите ограничения. Болниците в този случай са поставени в много неприятна ситуация. Ако откажат прием на болен в спешно състояние, може да им бъде търсена отговорност, а ако го приемат, лечението няма да им бъде платено.
ДУМА припомня, че по-рано подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева обясни, че занапред, за да сключва договори с болници, НЗОК ще класира, а няма да изключва лечебните заведения. Въпросното класиране ще става не само съобразно броя на леглата в дадено отделение на болницата, но и съобразно обращаемостта, т.е. колко пациенти са приети в предходната година. Кръстева обясни, че до м.г. не можеше НЗОК да контролира броя легла в различни отделения в една болница именно заради възможността чрез вътрешна заповед на ръководството леглата от едно отделение да бъдат "премествани" в друго. Например ако в ортопедията на дадена болница има 10 легла, но са приети 12 пациенти с ортопедични проблеми, със заповед на болничното ръководство можеше 2 легла от гастроентерологичното отделение например да бъдат преместени в ортопедично. Занапред болниците ще могат да правят подобни промени по определени критерии и веднъж годишно, което ще се отрази на Националната здравна карта (НЗК).


Намаляват хоспитализациите

С 6364 по-малко са приетите в болница през първото тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на 2014 г. и с 13 698 души по-малко от първите три месеца на 2014 г. Средният престой на преминал пациент е 5,5 дни. Статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи не включва частните болници и лечебните заведения към други ведомства.

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224