26 Март 2019вторник13:18 ч.

Касата намери как да ореже парите на болниците

Като обвързва финансирането с броя на леглата, НЗОК ограничава правото на избор на пациентите, коментират експерти

/ брой: 115

автор:Аида Ованес

visibility 710

В разрешенията за дейност на болниците вече няма да се посочва само общият брой на леглата, а отделенията и броя на леглата във всяко от тях. Досега лечебните заведения можеха да отчитат и по-голям брой пациенти по дадена клинична пътека, ако не се взима общият брой на леглата в болницата. От Центъра за защита на правата в здравеопазването дават конкретен пример, който касае промените от 1 април т.г.: ако болницата има отделение по неврология с 10 легла и общо разкрити 100 легла, тя можеше да приеме, лекува и отчете повече от 9 пациенти с неврологични заболявания. Освен това болниците са длъжни да запазят незаети 10% от леглата за спешни случаи. Така в болницата от примера може да бъдат приемани и лекувани 9 пациенти в даден период от време, а ако има 10-и с неврологични проблеми, НЗОК няма да плаща за него. Той или трябва да си плати, или да търси лечение по каса в друга болница. От ЦЗПЗ коментират, че за болниците това означава повече незаети легла и съответно по-малко приходи, а за пациентите ефектът ще бъде ограничаване на правото им на избор, защото ще са принудени да търсят друга болница, в която има незаети легла в неврологично отделение например. Според експерти хората от малки населени места ще имат най-големи проблеми и вероятно ще остават без лечение, защото не могат да си позволят пътуване до големите градове, където вероятността да намерят "свободно легло" е по-голяма. От ЦЗПЗ прогнозират, че неблагоприятно ще бъдат засегнати и пациентите в спешно състояние, чиято хоспитализация може да стане много проблематична поради новите ограничения. Болниците в този случай са поставени в много неприятна ситуация. Ако откажат прием на болен в спешно състояние, може да им бъде търсена отговорност, а ако го приемат, лечението няма да им бъде платено.
ДУМА припомня, че по-рано подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева обясни, че занапред, за да сключва договори с болници, НЗОК ще класира, а няма да изключва лечебните заведения. Въпросното класиране ще става не само съобразно броя на леглата в дадено отделение на болницата, но и съобразно обращаемостта, т.е. колко пациенти са приети в предходната година. Кръстева обясни, че до м.г. не можеше НЗОК да контролира броя легла в различни отделения в една болница именно заради възможността чрез вътрешна заповед на ръководството леглата от едно отделение да бъдат "премествани" в друго. Например ако в ортопедията на дадена болница има 10 легла, но са приети 12 пациенти с ортопедични проблеми, със заповед на болничното ръководство можеше 2 легла от гастроентерологичното отделение например да бъдат преместени в ортопедично. Занапред болниците ще могат да правят подобни промени по определени критерии и веднъж годишно, което ще се отрази на Националната здравна карта (НЗК).


Намаляват хоспитализациите

С 6364 по-малко са приетите в болница през първото тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на 2014 г. и с 13 698 души по-малко от първите три месеца на 2014 г. Средният престой на преминал пациент е 5,5 дни. Статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи не включва частните болници и лечебните заведения към други ведомства.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58