19 Юни 2021събота15:27 ч.

Ангелкова би отбой от законопроекта за туризма

Президентът се закани да сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 61

Поради големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецизирани отделните текстове, общественото обсъждане по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде удължено с две седмици и ще продължи до 28 март 2016 г.
Това разпореди вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Първоначалният срок изтичаше на 15 март. "Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на имейл на адрес: d.petrova@tourism.government.bg", уточни министърът. Екипът на Министерството на туризма се ангажира да обсъди всяко едно от направените предложения, а също да продължи оперативните срещи с всички заинтересовани страни.
През тази седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецизират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места.
Ограничения за т.нар. "диво къмпингуване" към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини. Забраната важи както за 100 метра от плажната ивица, така и за природните паркове. Палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги се наказва с глоба 200 лв. В случаите, когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, санкцията достига 1000 лв., като лицето носи и имуществена отговорност за щетите.
Това предизвиква бурни обществени реакции. Според "Зелени закони" тези законови промени биха представлявали помощ за органичен брой туристически фирми, концентрирани в хотелско строителство, което не води до развитие на туризъм, а кара сънародниците ни да търсят почивка извън страна.
Президентът Росен Плевнелиев заяви в съобщение, разпространено в събота, че "обнародва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване и паркиране".
Той посочва, че "приветства обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм, но очаква от институциите запазването на цялостния облик на тези плажове", каквото не е заложено в закона. Не къмпингуването променя трайно облика на черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Плевнелиев не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби за паркиране и къмпингуване.
Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 3114

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ